Nagyvilág

A sport nagymértékben hozzájárulhat a népek, nemzetek együttéléséhez, valamint a szeretet új civilizációjának felépítéséhez – fogalmazott üzenetében a Szentatya, aki külön köszöntötte a téli paralimpia résztvevőit. XVI. Benedek elismeréssel említette a „More than Gold” (több mint arany) elnevezésű ökumenikus kezdeményezést, amely az anyagi hozzájáruláson kívül a sportolók, vendégek, önkéntesek lelki támogatását vállalta. Az olimpiához fogható nagy sportesemények sajnálatosan lehetőséget nyújtanak az emberkereskedelemmel foglalkozó nemzetközi bűnszövetkezeteknek is tevékenységük fokozására. Az emberkereskedelem drámája évente 2,4 millió személyt érint világszerte. Közöttük 1,3 millióan szexuális visszaélés áldozatává is válnak. Az Avvenire című olasz katolikus napilap szerint Kanadában számos bennszülött felnőtt nő és fiatal lány tűnik el nyomtalanul szülőfalujából. A főpásztorok a katolikusokat és minden keresztényt nagyobb elkötelezettségre buzdítanak.

Ima a labdarugó-világbajnokságért

A június 11-től július 11-ig tartó labdarúgó-világbajnokság közeledtével a dél-afrikai katolikus egyház is hozzá kíván járulni a játékok sikeréhez, és vendégszeretetéről tesz tanúságot a látogatóknak. A világnak szüksége van arra, hogy a sport révén is közelebb kerüljenek egymáshoz a különböző népek, vallások, nyelvek és kultúrák – hangsúlyozzák a püspökök. Ezért a világverseny hivatalos honlapján a helyi egyház egy imát tett közzé a nemzetközi sporteseményért. „Az egyenlőség, az igazságosság és a béke Lelke uralkodjék a labdarúgók és a játékban érintett minden személy között. Mindenki járuljon hozzá lehetőségei szerint a bűnözés és a korrupció megelőzéséhez, féken tartásához és leküzdéséhez, valamint az erőszakos szurkolók, a gyengébbek kárára elkövetett visszaélések, a kihasználás minden formájának mellőzéséhez.”

Indiai országos papi találkozó

Február 9-től 11-ig tartották az indiai hívek számára különösen kedves vailankanni Mária-kegyhelyen az országos találkozót, amely a papoknak szentelt év fontos eseménye Indiában. A földrésznyi ország több mint száz egyházmegyéjéből érkezett, három különféle rítust képviselő papok és a szerzetesrendek tagjai a kongresszus alkalmából megújítják spirituális elkötelezettségüket – nyilatkozta az eseményről P. Kulandhai, az indiai püspöki konferencia papi bizottságának titkára.

Buddhista kitüntetés indiai katolikus papnak

Egy nemzetközi buddhista szervezet első alkalommal díjazott katolikus papot legnagyobb elismerésével. A „Világbéke és harmónia” elnevezésű díjat január 31-én vette át az indiai Anand Muttungal, a Madhya Pradesh-i egyházmegye szóvivője. Az ünnepségen tizenötezren voltak jelen. A szervezet koordinátora méltatta a katolikus papnak a vallásközi harmónia érdekében tett erőfeszítéseit éppen abban az indiai államban, ahol a közelmúltban súlyos támadások érték a keresztény és mohamedán vallási kisebbséget.

A kínai katolikusok a leprásokért

A hatalmas ázsiai országban nyolcvan szerzetesnő végzi tevékenységét a kormány által fenntartott intézetekben, amelyek leprásokat fogadnak be. Ezenfelül két katolikus központ nyújt orvosi és szociális segítséget a Hansen-kór által sújtott embereknek. A katolikus közösség, főleg a szerzetesnők szerepe nélkülözhetetlen a kínai leprások ellátásában. Tevékenységüket a hatóságok és a társadalom egyaránt nagyra értékeli: az apácákat a kínai leprások „védőangyalainak” nevezték el. A keresztény intézetekben a betegeknek nemcsak gyógykezelést nyújtanak, hanem lelkigondozásban is részesítik őket, visszaadva méltóságukat, életkedvüket. Segítenek, hogy ismét beilleszkedjenek a társadalomba, visszatérhessenek családjukhoz. A katolikusok a Matteo Ricci önkéntesei nevű mozgalom tagjaiként vesznek részt a leprások ápolásában.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho,
a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .