Róma – Vatikán

A mai kultúrát erőteljesen uralja a relativizmus és a szubjektivizmus; gyakran felületes, sőt banális módszerek és magatartások jellemzik – folytatta beszédét a Szentatya. A pápai akadémiák feladata, hogy az értékek és az igazság elméleti és gyakorlati példáit kínálják fel; mutassanak rá az élet és a remény értelmére, felkeltve mindenki, főleg a fiatalok figyelmét, a papoknak szentelt évben fordítsanak különös gondot a papjelöltek képzésére.

Bélyeg Haitiért

A vatikáni posta húszcentes névértékű külön bélyeget ad ki a közeljövőben a haiti földrengésről. A vatikáni kormányzóság az ebből származó százötvenezer eurós bevételt is a haiti segélyre szánja.

A pápa felhívása a holokauszt-emléknapon

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1945. február 27-én nyíltak meg az Ooewiêcim, német nevén Auschwitz lengyel város náci koncentrációs táborának kapui. Ekkor szabadították ki a kevés túlélőt. Lerójuk tiszteletünket mindazok előtt, akik saját életük kockáztatásával védelmezték az üldözötteket, szembeszállva a gyilkos őrülettel. Meghatott lélekkel gondolunk a vak fajgyűlölet és vallásellenesség számtalan áldozatára, akik elszenvedték a deportálást, a fogságot és a halált azokon az aberrált és embertelen helyeken. Ezeknek a tényeknek az emlékezete, különösen a soa drámája, amely a zsidó népet sújtotta, serkentsen egyre inkább arra a meggyőződésre, hogy minden személy méltóságát tiszteletben kell tartani – hangzott XVI. Benedek felszólítása a január 27-i általános kihallgatás végén.

Nagy-Britannia püspökei ad liminán

XVI. Benedek január 25-én kezdte meg az ad limina látogatásukat végző angliai és walesi püspöki konferencia főpásztorainak fogadását. Vincent Gerard Nichols westminsteri érsek, a püspöki konferencia elnöke beszámolója szerint a helyi egyház öt érsekségből és tizenhét egyházmegyéből áll; a katolikusok száma ötmillió, ez a lakosság közel kilenc százalékát jelenti. Közelmúltban készített felmérés szerint a katolikus közösség egyre összetettebb, és gyarapszik. A hitélet a nagyvárosokban intenzívebb, mint vidéken, ahol csökken a hívek száma. A katolikusok sokkal elkötelezettebbek a társadalmi igazságosság terén, mint a lakosság többi része. A Lengyelországból, a Fülöp-szigetekről és más országokból érkező katolikus bevándorlók miatt soknemzetiségűvé váló egyház számára kihívást jelent a hívek lelkipásztori ellátása; ugyanakkor ezek a közösségek új életet és lendületet hoznak az angol katolicizmusba. Nagy-Britannia ma Európa egyik legszekularizáltabb társadalma. Ugyanakkor nagy igény tapasztalható a lelki életre.

A Szentatya békegalambjai

XVI. Benedek pápa január 31-én, az úrangyala alkalmával az isten- és emberszeretetről mint a kereszténység „etikettjéről”, ismertetőjeléről beszélt – ez mindannak összefoglalása, amiben a keresztény ember hisz és cselekszik. A római Katolikus Akció békeüzenetet nyújtott át a pápának abból az alkalomból, hogy gyerekek és fiatalok ezrei jöttek a Szent Péter térre, akik az évenként rendezett „békekaraván” résztvevői. A gyerekek két fehér galambot adtak a Szentatyának, és arra kérték, ő röptesse a világba a béke jelképeit. A hideg miatt ez nem volt könnyű, mert a galambokat inkább a meleg vonzotta.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .