Európa

Nagy-britanniai lengyelek

Murphy-O’Connor bíboros érsek, a püspöki konferencia elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy úgy látszik, a lengyelek Nagy-Britanniában külön katolikus egyházszervezet kialakítására törekszenek. Most Zygmut Zimowskival, a külföldi lengyelek püspökével tisztázták, hogy a „lengyel misszió” csak a lengyel hagyományok ápolására törekszik, és nem kíván mindenben elkülönülni a helyi plébániáktól. A XIX. század végén alakult „lengyel misszió” elsősorban a lengyelek hitét kívánja védeni az új környezetben. Anglia és Wales négymillió katolikusa közül becslések szerint mintegy másfél millió lengyel. (CiG)

Szlovák segédpüspök halála

Peter Dubovskynak, a besztercebányai egyházmegye sokat szenvedett, nyugalmazott segédpüspökének halála nagy részvétet keltett. A 87 éves főpásztor 1947-ben lépett Jézus Társaságába. Brnóban (Brünnben) tanult teológiát, 1950-ben szentelték pappá, és mindjárt a podolineci koncentrációs táborba vetették, majd katonai munkaszolgálatra kötelezték. Titokban szentelték püspökké, 1961-ben. Egy év múlva öt évre bebörtönözték. 1991-ben lett besztercebányai segédpüspök. A Szent Adalbert Társulat elnöki tisztét is betöltötte. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .