Festum Varadinum

A szentmisét a nemrégiben kinevezett romániai apostoli nuncius, Francisco Javier Lozano érsek celebrálta, aki most első alkalommal tett hivatalos látogatást Nagyváradon. Tempfli József püspök a megjelentek köszöntése után Szent László király példáját állította a hívek elé, hangsúlyozva, hogy Nagyvárad alapítójának tetteit sohasem a gazdasági érdekek, hanem mindig az erkölcsi értékek irányították. Az apostoli nuncius olaszul szólt a hallgatósághoz, mert, mint mondta, nem az emberi nyelv a fontos, hanem „a szívnek és a szeretetnek a nyelve, amely mindannyiunkat összeköt”. Beszélt arról is, hogy a váradi egyházmegye az évszázadok során mindig hűséges maradt Rómához, és kiemelte, a katolikus egyházhoz való tartozás egyúttal a Szent Lászlóval való közösséget is jelenti. „Arra kell törekednetek, hogy a hit élő mécsesei legyetek” – figyelmeztette a híveket a nuncius, miután a fogyasztói társadalmak sajátos folyamatairól, a keresztény értékek háttérbe szorulásáról és a hedonizmus eluralkodásáról beszélt. Az ünnepi szentmise végén az érsek XVI. Benedek pápa apostoli áldását közvetítette.

Ezután került sor a hagyományos Szent László-napi körmenetre, melyen a papság, a város jeles magyar személyiségei, a Szent László- és a Sárkány Lovagrend tagjai, a cserkészek, illetve a templomot zsúfolásig megtöltő hívek vettek részt. Szent László hermáját a lovagkirály álló bronzszobra körüli sétányon hordozták végig, lelkes váradiak részvételével. A körmenetet követően a Szent László Lovagrend jelen lévő vezetői a rend ezüstérmével tüntették ki az apostoli nunciust. Lozano érsek egyébként már egy nappal az ünnepség előtt megérkezett Váradra, szombaton délelőtt állami hivatalok vezetőivel találkozott, majd megtekintette a római katolikus püspöki palotát (az épületnek egyelőre csak kisebb részét szolgáltatták vissza jogos tulajdonosának, a többi részében még mindig múzeum működik). Nagyvárad ünnepén a Festum Varadinum hetében több tucat kulturális és tudományos rendezvényt tartottak, a katolikus mellett a többi történelmi egyház is kivette a részét a szervezésből.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .