Franciaország

A Le Monde francia napilapban közzétett cikk szerint sok esetben az áttérő személyeket aposztáziával (hitehagyás) vádolják a muzulmánok, és azzal, hogy megtagadták saját kultúrájukat. Ki vannak továbbá téve esetleges fenyegetéseknek is. Ezért egyesek eltitkolják családtagjaik előtt áttérésüket a meg nem értés elkerülése érdekében. A La Croix napilap viszont 2006 augusztusában megállapította, hogy évente körülbelül 3600 ember tér át a muzulmán hitre – elsősorban a francia nagyvárosok szélén. (Vatikáni Rádió)

Felnőttkeresztségek

Idén húsvétkor Franciaország- szerte mintegy 2700 felnőtt részesült a keresztség szentségében, és járult először szentáldozáshoz. Az elzászi L’ami du peuple című lap írja, hogy évről évre növekszik a felnőtt keresztelések száma. Idén 70 százalékuk volt 18-40 év közötti nő. Negyvenhárom százalékuk szülei megkereszteltek voltak, de gyereküket nem kereszteltették meg. Negyvenöt százalékuk szülei életében a hitnek semmiféle szerepe sem volt. Négy százalék muzulmán volt, sokan vegyes házasságból származnak. (CiG)

Püspök a „halhatatlanok” között

A Francia Akadémia tagjává választották Angouleme püspökét, Claude Dagens-t – a tavaly elhunyt René Remond (1918-2007) katolikus akadémikus helyére. A püspök 18 szavazatot kapott, ketten Christian Dedet íróra voksoltak. Az 1635-ben alapított Francia Akadémiának 40 tagja van. Dagens püspök megválasztása után is még öt akadémiai szék üres, így nem találták meg még a tavaly augusztusban elhunyt Jean-Marie Lustiger párizsi bíboros érsek utódát sem. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .