Nagyvilág

A Fokoláre mozgalom elnöke Ázsiában

A január 6-tól február 20-ig tartó utazás során az elnöknő felkeresi a mozgalom közösségeit Koreában, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön. Maria Voce az út minden állomásán találkozik a helyi püspökkel és a mozgalom tagjaival, Thaiföldön február 3-án pedig felszólal a IV. buddhista szimpóziumon, amely a buddhista könyörület és a keresztény szeretet témájával foglalkozik.

Kínai püspök halála

Leo Yao Liang, a kínai Hebei tartomány Xiwanzi egyházmegyéjének 87 éves „földalatti” koadjutor püspöke január 4-én elhunyt. Tavaly februárban szabadult legutóbbi, két és fél éves fogságából, de plébániáját nem hagyhatta el. A hatóságok akadályozták a hívek részvételét a püspök temetésén, mégis több mint két és fél ezer kínai katolikus kísérte utolsó útjára az elhunyt kínai főpásztort. Yao sosem csatlakozott a „hazafias egyházhoz”, ezért 1958-ban harminc év börtönre ítélték. Az AsiaNews szerint Kínában Yao halála után 94 püspök van, közülük 38 „földalatti”, 56 pedig a „hazafias egyesülethez” tartozó.

Észak-Koreában a legerősebb a keresztényüldözés

Világszerte a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban a legkiterjedtebb a Krisztus-hívőket érintő üldöztetés. Az „Open Doors” elnevezésű holland keresztény alapítvány tanulmánya szerint a keresztényüldözés mértékét tekintve Észak-Korea áll az ötven országból álló lista élén. A kelet-ázsiai államot Irán, Szaúd-Arábia, Szomália és az északnyugat-afrikai ország, Mauritánia követi a sorban – közölte a felmérés eredményeit több holland lap január 6-án. A legfrissebb adatok szerint az egész világon százmillió keresztény szenved üldöztetést hite miatt. Észak-Koreában jelenleg több mint ötvenezer Krisztus-hívőt tartanak fogságban, mert a hivatalos tilalmak ellenére tanúságot tettek hitükről.

Püspökök szentföldi információs útja

Európai és észak-amerikai püspöki konferenciák képviselői január 9-től 14-ig Izraelbe és a palesztin fennhatóság területére látogattak. Mint évek óta minden januárban, tájékozódni kívánnak a Szentföld keresztényeinek aktuális helyzetéről. A látogatás idén az őszi közel-keleti szinódus előkészítésére is szolgált. A jeruzsálemi, ramallahi és betlehemi találkozásokon többek között az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CC EE) és az EU püspöki bizottságának (COMECE) képviselői is részt vettek. A püspöki küldöttség megbeszélést folytatott Antonio Franco érsek, apostoli nunciussal, Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárkával és a Szentföld más egyházi vezetőivel. Felkeresték a ramallahi és betlehemi keresztény közösségeket, valamint tárgyaltak az izraeli és palesztin hatóságokkal.

Egyiptomi kopt keresztények szenvedése

A január 6-án Egyiptomban elkövetett merénylet során hat keresztény és egy muzulmán rendőr vesztette életét, mintegy tízen megsebesültek. A hívek a keleti keresztény egyházak karácsonyának ünneplésére gyűltek össze a térség Szent János-templomában, amikor éjfél körül fegyveres kommandó támadt rájuk. A merénylet hírére Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke levelet intézett III. Shenouda alexandriai kopt pátriárkához, melyben mély fájdalmát fejezte ki a kopt keresztények tragikus halála és sokak megsebesülése miatt. Arról biztosítja a kopt egyházfőt, hogy együtt imádkozik egész közösségével. A heliopolisi katolikus információs iroda szerint a keresztények helyzete Egyiptomban nyomasztóbb, mint valaha.

Keresztény templomokat gyújtottak fel Malajziában

A gyújtogatásos merényleteket valószínűleg muzulmánok követték el, így fejezve ki felháborodásukat a bírósági döntéssel szemben, mely a keresztényeknek is engedélyezi az „Allah” istenmegnevezés használatát. Három templom sérült meg a fővárosban, Kuala Lumpurban.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .