Nagyvilág

Egyházi vezetők nyilatkozata Obama ellen

Száznegyvenöt amerikai keresztény egyházi vezető nyilatkozatot hozott nyilvánosságra november 20-án Barack Obama abortuszpolitikája ellen. Az úgynevezett manhattani nyilatkozat az elnök értésére kívánja adni, hogy a keresztény vezetők nem köthetnek kompromisszumot az abortusz, őssejtkutatás vagy az egyneműek „házassága” kérdésében. A nyilatkozat aláírói között van tizenöt katolikus érsek és püspök.

 Názáreti boldoggáavatás

Maria Alfonsina Ghattas (1843-1927) szerzetes nővért, polgári nevén Mariam Danil Ghattast, egy palesztin család Jeruzsálemben született leányát november 22-én, Názáretben avatta boldoggá Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa. Ez volt a Szentföldön az első boldoggá avatás. XVI. Benedek pápa az úrangyala elimádkozásakor a közel-keleti egyház jelentős nőalakjaként méltatta a nővért, aki sokat tett a nők életkörülményeinek és képzésének javításáért. Először a Szent József Nővérei francia közösség tagja volt, majd megalapította a Rózsafüzér Nővérei közösséget, amely ma nyolc közel-keleti országban kétszázhatvan taggal van jelen.

 Tajvan evangelizációjának jubileuma

Tajpejben november 22-én zárult a tavaly május 17-én elindított megemlékezéssorozat. A záróünnepség szertartását a pápa küldötte, Jozef Tomko bíboros vezette. A sziget evangelizációja 1544-ben kezdődött, ám a folyama megszakadt, és másodszor éppen százötven éve, 1859-ben indult újra. Jelenleg háromszázezer katolikus él Tajvanon (1,42 százalék). Az egyház nagyon aktív, és jól beilleszkedik az ország társadalmi és kulturális környezetébe.

 Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .