Róma – Vatikán

Művészek a Szentatyánál

XVI. Benedek pápa november 21-én a Vatikánban 270 művészt fogad. A magyar Kisléghi Nagy Ádám festőművészt (képünkön) is meghívták a nemzetközi művészvilág képviselőivel történő találkozóra, amelyre a Sixtus-kápolnában kerül sor. A keresztény figurális festő alkotásairól a közelmúltban méltatás jelent meg a L’Osservatore Romano című vatikáni napilapban. Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke november 5-én azt mondta: Ennio Morricone olasz zeneszerző és az ismert amerikai színész, Terence Hill is ott lesz. A művészet világával való párbeszédet szolgálja a kétnaposra tervezett találkozó, melynek első napján a résztvevők felkeresik a vatikáni múzeumok modern művészeti gyűjteményét.

A sport és a lelki élet

A sport spirituális szerepéről szóló szemináriumnak adott otthont a Vatikán november 6-7-én, a római Villa Aurelia konferenciaközpontban. Az előadók közt szerepelt Susan Saint Sing, egykori amerikai evezős olimpikon, valamint Edio Constantini, a II. János Pál Sportalapítvány elnöke is. Az eseményt a Világiak Pápai Tanácsának Egyház és Sport szekciója szervezte. A kétnapos rendezvény témája a sport, az oktatás és a hit kapcsolata.

A kazah államfő látogatása

Nurszultán Nazarbajevet, a Kazah Köztársaság elnökét fogadta november 6-án XVI. Benedek pápa. A szívélyes légkörű megbeszélés során megvitatták a gazdasági válság kérdéseit a Caritas in veritate kezdetű enciklika tükrében. Érintették a vallásközi párbeszéd és a béke előmozdításának témáit, mivel Kazahsztán hamarosan átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elnöki tisztét. Hangsúlyozták a különböző vallások hívei közötti békés együttélést.

Az utcán élők megsegítése

„Egyszer csak maga Jézus közeledett és csatlakozott hozzájuk” – ez volt a témája az utcán élők lelkipásztori ellátásával foglalkozó első európai szintű konferenciának, amelyet az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa szervezésében nemrégiben tartottak a Vatikánban. Az összejövetelen részt vett Böjte Csaba ferences szerzetes is. A tanácskozásról november 5- én megjelent záróközlemény javaslatokat tartalmaz a közúti és vasúti dolgozók, az utcán élő gyermekek, nők, hajléktalanok lelkipásztori ellátására vonatkozóan.

Anglikánok visszatérése

A Vatikán közzétette azt az apostoli konstitúciót, amely lehetővé teszi az anglikánok visszatérését a katolikus egyházba. A jogi dokumentum azoknak a világszerte élő anglikán híveknek és papoknak a kérésére igyekszik válaszolni, akik egyházuk legutóbbi állásfoglalásai nyomán döntenek Róma mellett. A nők pappá szentelése és a homoszexuálisok házasságának megáldása az utóbbi időben többeket döntés elé állított. A most kiadott vatikáni dokumentum azokat a feltételeket írja le, amelyek a befogadást lehetővé teszik. A papi nőtlenséget meg kell tartani, a már házasságban élő papok katolizálását minden esetben külön kell elbírálni – áll a szövegben. A katolikus egyházba visszatérni szándékozó anglikán híveknek írásban kell nyilatkozni, és el kell fogadniuk a katolikus egyház katekizmusát, miközben megőrizhetik az anglikán liturgia sajátos hagyományait. Az így visszatért anglikánokat a tábori püspökségek mintájára, önálló egyházmegyeként fogják egybegyűjteni, a helyi püspöki konferenciákkal egyeztetve. Ezzel sokak az 1534-ben bekövetkezett szakadást követően majdnem ötszáz év után visszatérhetnek a római katolikus egyházba.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .