Nagyvilág

A püspökök felhívást tettek közzé a család védelmében is, amelytől az egyház és a társadalom élete egyaránt függ. A főpásztorok ellenzik a genetikai manipuláció, a mesterséges megtermékenyítés minden formáját, valamint a prostitúció és a drogok legalizálását. Ezek a témák jelenleg az országban folyó viták középpontjában állnak. A közeledő elnökválasztás kapcsán a püspökök egy másik közleményben arra buzdítják a keresztényeket és minden jóakaratú embert, hogy menjenek el szavazni.

Katolikus iskolák elleni támadások Indiában

Bezárhatja iskoláit a katolikus egyház Indiában a jammui és a kasmíri tartományban, ha a kormány nem képes garantálni a tanárok és a személyzet biztonságát, és beavatkozik az intézmények belügyeibe – mondta egy, a katolikus egyházzal való kapcsolatokért felelős hivatalnok.

A lyoni papság szolidarítása

A franciaországi lyoni főegyházmegye papi tanácsa október 21-én úgy döntött, hogy a legszegényebbekkel való szolidaritás „konkrét gesztusaként” az egyházmegye papsága egyhavi jövedelmét felajánlja a nélkülöző családok megsegítésére. A francia püspökök és papok havi jövedelme 700-1300 euró között van.

A keresztények és a teremtett világ megóvása

A Szentatya az amerikai „úszó szimpóziumhoz” intézett üzenetében felhívja a keresztényeket: hitelesen mutassák meg a világnak, hogy felelősek a környezetért. A pápa a szenvedőkkel együtt érezve emlékezett meg a négy évvel ezelőtt a környéken pusztító Katrina hurrikánról. A vallás, a tudomány és a környezet témájával foglalkozó nyolcadik szimpózium megnyitóján New Orleansban a város érseke, Gregory Michael Aymond olvasta föl a pápa üzenetét. Jelen volt több katolikus főpásztor, valamint Demetrios nyugalmazott amerikai ortodox pátriárka. Korunk ökológiai válságának megoldása mélyreható változást igényel a részünkről. A pápa egyetért a konferencián személyesen részt vevő Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával abban, hogy a sürgető környezetvédelmi problémák bár fontos politikai, gazdasági, technikai és tudományos kérdéseket érintenek, alapvetően mégis etikai természetűek. A szimpózium szorosan vett témája a Mississippi folyó.

A Popieluszko-film bemutatója

A huszonöt éve meggyilkolt Jerzy Popieluszkóról készült lengyel film – Rafael Wieczynski alkotása – nemzetközi bemutatója október 19-én Rómában volt. Ezen megjelent Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet megalapítója, későbbi köztársasági elnök is. A rendező szándékát így fogalmazta meg: „Azt akartam megmutatni, hogy a spirituális fejlődés hogyan vezethet el a politikai és polgári felszabaduláshoz.”

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk. 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .