Róma – Vatikán

Európa alapjai a keresztény értékek

Yves Gazzo, az Európai Közösségek Bizottságának szentszéki delegációvezetője október 19-én mutatta be megbízólevelét a Szentatyának. Hozzá intézett szavaiban a pápa megállapította: „Most, amikor a földrész a berlini fal leomlásának huszadik évfordulóját ünnepli, Európának keresztény örökségéből kell merítenie, hogy bizalommal nézhessen a jövőbe. A kereszténységben gyökerező humanista hagyomány adja az öreg kontinens erejét. Az egyház szeretné végigkísérni az Európai Unió építésének folyamatát, ezért emlékeztet az európai társadalom alapvető értékeire, melyek mindenki javát szolgálják. Az egyenlő emberi méltóság, a vallásszabadság, a béke és az emberi fejlődés a kereszténység alapvető elemei. Az egyház nem kiváltságokat kér magának, csupán felidézi a történelmi igazságot, amelyet egyre inkább hallgatás övez, vagyis hogy az Európai Uniót keresztény szellemiségű országok alapították. Ma sajnos bizonyos csoportok vagy egyének nyomására veszélybe kerülnek ezek az értékek, háttérbe szorítja őket az individualizmus és a haszonelvűség.

Igino Giordani boldoggáavatási ügye

A Fokoláre mozgalom társalapítója, Igino Giordani (1894-1980) olasz politikus, publicista (képünkön) boldoggáavatási ügye már a Szenttéavatási Kongregációnál folytatódik. A Rómához közeli Tivoliban született, kőművesnek tanult, majd érettségizett, aztán az I. világháború idején Isonzónál súlyosan megsebesült. 1920-ban nősült, négy fiút nevelt. Don Sturzo néppártjához csatlakozott, 1924-től ismerte Alcide De Gasperit. A fasizmus éveiben a vatikáni könyvtárban dolgozott. Amerikai tanulmányútra küldték. Álnéven írt cikkeket, és az egyházi sajtó reformját készítette elő. A kereszténydemokrata párt parlamenti képviselője lett. Már 1949-ben törvényjavaslatot nyújtott be a fegyveres szolgálat megtagadásának lehetővé tétele érdekében. Ez azonban csak 1973-ban valósulhatott meg. 1948-ban ismerkedett meg Chiara Lubichhal és a Fokoláre mozgalommal. Felesége halála után, 1972-től teljesen a mozgalomnak áldozta magát.

Vatikáni bélyegek Haydn, Handel, Mendelssohn emlékére

A három bélyeg 65, illetve 85 cent, valamint 5 euró értékben jelent meg a nagy zeneszerzők évfordulói alkalmából. November 4-től kapható az első, vakírással megjelent bélyeg Louis Braille (1809-1852), a vakírás feltalálója születésének 200. évfordulójára. Ugyanakkor megjelenik vatikáni bélyeg a II. vatikáni zsinat (1962-1965) meghirdetésének 50. évfordulójára is. Az idei karácsonyi bélyegen Francesco Melanzio (1455-1524) Trónoló Madonna a kis Jézussal című alkotása látható.

 Megjelent az Eucharisztikus kompendium

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, Llovera Antonio Canizares bíboros október 21-én átadta a pápának a Vatikáni Könyvkiadó által október 19-én kiadott Compendium Eucharisticum tiszteletpéldányát. A kompendium megjelenését még a pápa jelentette be 2007-ben a Sacramentum caritatis kezdetű, szinódus utáni buzdításában, amelyet az Eucharisztiával foglalkozó 2005-ös püspöki szinódust követően adott ki. A kötetben a Katolikus Egyház Katekizmusának vonatkozó szövegei olvashatók, valamint beszédek és magyarázatok a misekönyvben található eucharisztikus imákról.

 II. János Pál “örangyala”meghalt

Camillo Cibin, a vatikáni csendőrség volt parancsnoka 83 éves korában Rómában elhunyt. Ő mentette meg II. János Pál pápa életét 1981-ben. Amikor a Szent Péter téren Ali Agca rálőtt, védőn fedezte testével a további lövésektől. Később a fatimai szentélyben ugyancsak ő hiúsította meg az egyházfő elleni merényletet.

 Ghánai bíboros a Justitia et Pax a pápai tanács élén

Renato Martino bíboros – életkorára való tekintettel – lemondott a pápai tanács vezetéséről. A Szentatya október 24-én elfogadta, és kinevezte utódát, Peter Kodwo Appiah Turkson bíborost, a ghánai Cape Coast érsekét az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnökévé.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .