Európa

Macedónia hívja a pápát

Jövőre (augusztus 27-én) lesz százéves a macedóniai születésű Boldog Kalkuttai Teréz anya. Ebből az alkalomból a macedón fővárosba, Skopjébe várják XVI. Benedek pápát, a hivatalos meghívást Antonio Milososki külügyminiszter adta át a Szentatyának.

Mamberti érsek Észtországban

A vatikáni államközi kapcsolatok titkára, Dominique Mamberti érsek szeptember elején a tallini kormány meghívására hivatalos látogatást tett Észtországban. Találkozott a köztársasági elnökkel, a kormányfővel, több miniszterrel, valamint az országgyűlés elnökével. A L’Osservatore Romano szeptember 11-i tájékoztatása szerint a hatóságok elismeréssel szóltak a helyi katolikus egyház tevékenységéről. Észtországban az 1 millió 300 ezer lakos közül mintegy hétezer a katolikusok száma. Mamberti érsek felkereste Észtország egyik legfontosabb szellemi központját, Tartu város egyetemét is, amelynek elődjét 1583-ban a jezsuiták alapították. Az egyetem nagytermében az érsek előadást tartott a Szentszék jelenlétéről a nemzetközi közösségben.

Az ukrán katolikusok visszakaptak egy templomot

Háromévi pereskedés után kapták vissza a katolikusok Dnyepropetrovszkban a Szent József-templomot. Marian Buczek harkivi püspök ünnepélyes szertartás keretében szentelte újra a templomot, amelyet 1949-ben zártak be és sajátítottak ki a kommunisták. 1998-ban illegálisan eladták az épületet egy vállalatnak, majd több különböző tulajdonba került. A plébánia híveit, akik a templomban összegyűltek, hogy imádkozzanak, többször is megfenyegették még azután is, hogy a visszaszolgáltatásról szóló ítélet jogerőre emelkedett. Idén Dnyepropetrovszkban a katolikus egyház több évfordulót is ünnepel: 230 éve vannak jelen a katolikusok a városban, 130 esztendővel ezelőtt építették az első katolikus templomot, illetve tíz éve tértek vissza a kapucinusok a plébániára.

Hilarion ortodox érsek római látogatása

Hilarion Alfejev volokolamszki érsek, a moszkvai patriarchátus külügyi osztályának elnöke Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke meghívására szeptember 15-től 20-ig tartózkodott az Örök Városban. Ez a látogatás a két egyház közötti jó kapcsolatokról tanúskodik – olvasható a pápai tanács sajtóközleményében. Az érseket fogadta a Szentatya, találkozott Kasper bíborossal és a vatikáni tanács magas rangú tisztviselőivel, valamint Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, Leonardo Sandri bíborossal, a Keleti Egyházak Kongregációja prefektusával és Gianfranco Ravasi érsekkel, a Kultúra Pápai Tanácsának elnökével.

Medjugorjei ima a Stephans-dómban

Ezrek vettek részt szeptember 15-én a bécsi Stephanskirchében azon a medjugorjei béke-imán, amelyen jelent volt Marija Pavliovics-Lunetti, a hat medjugorjei látnok egyike.

Dialógus a lefébvristákkal

Október közepén kezdődik Rómában a szakadár Szent Piusz-testvériség képviselőivel a teológiai párbeszéd, melynek célja a lefébvrista csoport kiengesztelődése az egyházzal. Vatikáni részről Charles Morerod, a Nemzetközi Teológiai Bizottság domonkos főtitkára, Josef Becker német jezsuita, valamint Fernando Ocáriz Brana prelátus, az Opus Dei általános helynöke vesz részt.

Amiről nem lehet tárgyalni

Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek a Passauer Neuen Presse című lapnak adott nyilatkozatában szeptember 14-én kitért a lefébvrianus szakadár csoporttal hamarosan kezdődő hivatalos vatikáni párbeszédre. Elmondta, hogy a nemrég újjászervezett Ecclesia Dei vatikáni bizottság egyértelműen értésükre adja a tárgyalópartnereknek, hogy nem lehet vita tárgya a II. vatikáni zsinat olyan lényeges eredménye, mint a zsidósághoz, a nem keresztény vallásokhoz, más keresztény egyházakhoz való viszony és a vallásszabadság alapvető emberi joga.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze. 

   

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .