Róma – Vatikán – Itália

Együttműködés a világi hívekkel

Dionigi Tettamanzi milánói bíboros érsek az új lelkipásztori év kezdetén arra szólította fel papjait, hogy ne legyenek „magányos harcosok”, hanem tanuljanak meg jobban együttműködni a világi hívőkkel. A paphiány és a plébániák átszervezése különösen fontossá teszi a világi hívek szerepének felértékelését az egyház életében.

Víz az életért

Szeptember 10-én XVI. Benedek pápa fogadta a 2008-ban Zaragozában megrendezett Víz az életért nemzetközi expó vatikáni pavilonjának kivitelezőit és munkatársait. A Szentatya rámutatott a víz alapvető értékére, majd elismeréssel szólt a szentszéki pavilonról.

Vatikáni bélyeg vakírással

Először ad ki a Vatikán bélyeget vakírással, Louis Braille (1809-1852) születésének 200. évfordulója alkalmából

Vatikáni üzenet – a ramadán végén

A szegények serkentsék arra a két vallás követőit, hogy működjenek együtt egy nemes cél, azaz a szegénység felszámolása érdekében. – Ezt a buzdítást tartalmazza a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának üzenete, amelyet Jean-Louis Tauran bíboros intézett „muzulmán barátainkhoz” a ramadán, a böjti hónap vége alkalmából. A dokumentum témája: Keresztények és muzulmánok működjenek együtt a szegénység legyőzése érdekében. A szegénység megaláz és elviselhetetlen szenvedést okoz, amely gyakran vezet gyűlölethez és bosszúszomjhoz. Ez pedig olykor erőszakos cselekedetekre késztet, amelyeket elkövetőik minden eszközzel igazolni próbálnak. Egy állítólagos „isteni igazságszolgáltatás” nevében magukhoz akarják ragadni mások gazdagságát, békéjét és biztonságát. A szélsőséges és erőszakos jelenségek elutasítása szükségszerűen igényli a szegénység elleni küzdelmet. A muzulmánokhoz szóló üzenet különbséget tesz kétfajta szegénység között: küzdenünk kell az élelem, az ivóvíz és az egészségügyi ellátás, valamint a megfelelő otthon, iskoláztatás hiánya ellen. Ezzel szemben magunkévá kell tennünk azt a fajta szegénységet, amely az egyszerű, pazarlás nélküli életstílust, a környezet tiszteletben tartását, a teremtett világ javainak védelmét jelenti – hangsúlyozza Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke a muzulmánokhoz írt üzenetében.

Püspöki tanulmányi napok Rómában

A Püspöki Kongregáció idén szeptember 13. és 23. között tartja Rómában az újonnan kinevezett püspökök számára szervezett tanulmányi napokat, amelyek során a főpásztorok számos előadást hallgatnak meg új szolgálatukra vonatkozóan. Római tartózkodásuk idején a főpásztorok elzarándokolnak Szent Péter apostol sírjához, ahol közös szentmisét mutatnak be, majd XVI. Benedek pápa külön kihallgatáson fogadja őket. Az eseményen részt vesz a tavaly december 23-án kinevezett és idén március 7-én felszentelt Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Panamai meghívás

Riccardo Martinelli Berrocal panamai köztársasági elnököt és kíséretét szeptember 11-én fogadta XVI. Benedek pápa. A szívélyes hangú megbeszéléseken a nemzetközi helyzeten túl megvitatták a térséghez kapcsolódó kérdéseket. Szó esett a panamai kormány által elindított szociálpolitikai intézkedésekről és az ország fejlődését szolgáló tervekről. Kitértek az egyház és az állam közötti együttműködésre, tekintettel a keresztény értékek és a közjó előmozdítására. A panamai elnök végül meghívta a Szentatyát, hogy látogasson el a latin-amerikai országba.

Vallási szervezetek a korrupció elleni harcról

A Caritas Internationalis is csatlakozott más vallási segélyszervezetek és vezetők felhívásához a világméretű korrupció felszámolása érdekében. Az ENSZ főtitkárának címzett levélben több mint ötven vallási vezető, illetve vallási szervezetek igazgatói hangsúlyozzák, hogy a korrupció a szegénység legfőbb oka a fejlődő országokban. A szegény közösségek számára a korrupció leküzdhetetlen akadályt jelent a minőségi oktatáshoz, a megfizethető egészségügyi ellátáshoz és a megfelelő életkörülményekhez. A korrupció megfosztja őket a lehetőségektől és a reménytől. Ennek leküzdése mind a gazdag, mind a szegény országok felelőssége. Az átláthatóság és a civil társadalom bevonása a szilárd és hiteles ellenőrző mechanizmus két alapvető eleme. 2003-ban az ENSZ Közgyűlés aláírta a Korrupció elleni Egyezményt (UNCAC). Ez volt az első világszintű megállapodás, amely keretet biztosít a korrupcióellenes erőfeszítések összehangolására. Ezekben a napokban az ENSZ illetékes munkacsoportja Bécsben ülésezett.

Dokumentumfilm Matteo Ricci életéről

A 66. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 10-én mutatták be először Olaszországban, Matteo Ricci, egy jezsuita a sárkány birodalmában című dokumentumfilmet. A XVI. századi nagy misszionárius Kínában hirdette az evangéliumot, ahol a mai napig nagy tisztelet övezi emlékét. Az iskolában tanítják, Pekingben pedig a millenniumi emlékműben szenteltek neki helyet: azok sorában, akik naggyá tették Kínát.

Rómába készülnek a ministránsok

A Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) közgyűlése Luxembourgban ülésezett szeptember 9-től 12-ig. Fő témája a 2010-es római ministránszarándoklat előkészítése, valamint az éves beszámolók előterjesztése és elfogadása volt.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .