Európa

Ökumenikus püspöki találkozó

Tizenöt ország 35 katolikus, evangélikus, ortodox és ókeleti – Fokoláre mozgalomhoz közel álló – püspöke egy hétig tartó találkozóra jön össze Luther városában, a németországi Eislebenben, szeptember 8-án. Miloslav Vlk bíboros, prágai érseket (képünkön) és Maria Vocét, a mozgalom elnöknőjét is várják. Ez a 28. ilyen jellegű püspöki találkozó. A résztvevők tájékoztatják egymást helyi egyházaik helyzetéről és időszerű teológiai, valamint társadalompolitikai kérdéseket vitatnak meg. A Fokoláre mozgalom ma már több mint 180 országban van jelen.

Ratzinger összes művének második kötete

A németországi Herder Kiadónál megjelent Joseph Ratzinger professzor (XVI. Benedek pápa) összes művének második kötete, amely egyetemi habilitációs tanulmányának teljes szövegét tartalmazza, továbbá öt évtized tanulmányait Szent Bonaventuráról és a skolasztikus teológiáról.

Bevezetik a vallásoktatást az orosz iskolákban

Három éven belül a vallás hivatalos tantárggyá válik az Orosz Föderáció állami iskoláiban. Az általános iskolás tanulók Spirituális és erkölcsi képzés elnevezésű kurzusokra járhatnak. Választhatnak a négy hagyományos vallás közül: ortodox kereszténység, iszlám, judaizmus vagy buddhizmus. Ezek a tanórák három téma köré szerveződnek: a vallási kultúra, a választott vallás, valamint a közerkölcs alapjai. Andrej Fursenko oktatási miniszter elmondta, hogy szeptembertől kezdve 18 régió 12 ezer iskoláját érinti a kezdeményezés. Felmérések szerint az oroszok 72,6 százaléka tartja magát ortodoxnak, de csak 3 százalékuk jár hetente templomba.

Csehországi pápalátogatásra SMS-akció

A brnói egyházmegye szeptember 12-től telefon megrendelésre naponta ingyen SMS-üzenetet küld az érdeklődőknek, XVI. Benedek pápa enciklikáiból vett idézetekkel. A pápa lelkipásztori látogatása szeptember 26-28-án lesz Csehországban.

Emlékülés Willebrands bíborosról

Száz évvel ezelőtt, 1909. szeptember 4-én született Johannes Willebrands holland bíboros, aki 1975 és 1983 között volt Utrecht érseke. A város ezekben a napokban nemzetközi konferencián eleveníti fel azt a gazdag ökumenikus örökséget, amelyet a 2006-ban elhunyt főpap hagyott az egyházra. A konferencián nagy figyelmet szentelnek a bíboros zsinat utáni ökumenikus tevékenységének, a keleti és nyugati egyházak, továbbá a zsidók és keresztények közötti párbeszéd terén tett erőfeszítéseinek. Willebrands bíborost XXIII. János pápa 1960-ban nevezte ki a keresztény egységtitkárság, a mai Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elődjének élére.

Az Egyházak Világtanácsa a palesztinok jogaiért

A nemzetközi szervezet szeptember 3-án Genfben közzétett dokumentumában az izraeli kormányhoz fordult, hogy kezdje meg a megszállt palesztin területeken létrehozott telepek felszámolását. A hatóságokat erőszakmentességre szólította, valamint arra, hogy változatlanul folytassák a béketárgyalásokat.

A „leprások apostola” szentté avatása előtt

P. Damian de Veuster belga misszionáriusnak, a hawaii leprások apostolának (1840- 1889) római szentté avatása előtt, október 4-én szülővárosában, a belgiumi Tremolóban október 4-én rendezendő ünnepségre 30 ezer résztvevőt várnak. A polgármester meghívta Obama amerikai elnököt is, aki Hawaii szigetén született, ahol P. Damian meghalt. Obama azonban elhárította a meghívást.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .