Innen-onnan

Iskolákat kaptak vissza az iraki keresztények

Fontos lépésnek nevezte III. Emmánuel Delly bagdadi káld pátriárka, hogy az egyház visszakapott három katolikus iskolát. A L’Osservatore Romanónak adott interjújában a pátriárka köszönetét fejezte ki Nuri Al Maliki miniszterelnöknek, hogy a hetvenes években Szaddám Huszein uralma alatt elkobzott oktatási intézményeket visszaszolgáltatta az egyháznak. Igazságosság kérdése volt, hogy az iskolákat visszaadták jogos tulajdonosuknak, egy káld szerzetesrendnek – mondta a pátriárka.

Vietnami püspökök a békéért

Az ország főpásztorai aggodalmuknak adnak hangot a katolikusok és a helyi hatóságok közötti feszültségek, illetve azok szélsőséges kezelése miatt a vietnami katolikus újság augusztus 12-i vezércikkében. A püspökök megállapítják, hogy az egyházi javak visszaadása körüli feszültségeket a kormány a törvény megszigorításával, a katolikusok elleni erőszakkal próbálja megoldani. Vietnamban felül kell vizsgálni a magántulajdonhoz való jog kérdését az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának értelmében és az igazság tiszteletben tartásával – mutattak rá a püspökök.

Venezuelai társadalmi értékek védelmében

A latin-amerikai ország főpásztorai augusztus 18-án a nemzet minden katolikusát arra szólították fel, hogy nyilvánítsák ki egyet nem értésüket azzal a törvényjavaslattal kapcsolatban, amely az abortusz legalizálását, illetve a homoszexuális párok házasságát kívánja lehetővé tenni.

Jorge Liberato Urosa Savino bíboros, Caracas érseke egy helyi televíziónak adott interjújában leszögezte: az egyház tovább folytatja hitoktató tevékenységét a fiatalok körében, annak ellenére, hogy a most elfogadott új oktatási törvény eltörölte az iskolai hitoktatást. A közelmúltban az ország két városában is szélsőséges csoportok zavargása szakította félbe a szentmisét. Körülbelül húsz tüntető Hugo Chávez elnököt éltetve egyházellenes jelszavakat kiáltozott. Feministák röpcédulákat osztogattak, „a katolikus egyház a nép ellensége” felirattal. A militáns csoportok szerint az egyházi hierarchia ellenzi a Hugo Chávez parancsnok által megkezdett bolívári forradalmat. Különösen szidalmazták Jorge Urosa Savino bíborost, mivel nem fogadja el az új oktatási törvényt, azt állítva, hogy ez kiűzte Istent az iskolákból. A zavargások láttán a hívek aggodalmuknak adtak hangot, attól tartva, hogy kubai példára Venezuelában is betiltják a szabad vallásgyakorlást.

A szudáni egyházak az ország megóvásáért

A szudáni keresztény egyházak arra kérik az ország politikai vezetőit és a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek a béke érdekében, valamint mentsék meg az országot és a régiót a széteséstől. 2005-ben egy egyezmény véget vetett az afrikai országban a több mint két évtizedig tartó polgárháborúnak. A megállapodás értelmében 2011-ben a félautonóm dél-szudáni kormány népszavazást ír ki a terület sorsáról.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze. 
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .