Üldöztetés

A Szentatya mély fájdalmának adott hangot a tragikusan meggyilkolt ártatlan férfiak, nők és gyermekek, illetve a hatalmas pusztítás miatt. Táviratában kifejezte lelki közelségét mindazokkal, akik szenvednek a szörnyű erőszak következményeitől. „Isten nevében a pápa azt kéri mindenkitől, hogy hagyjon föl az erőszak eszközével, amely oly sok szenvedést okoz” – olvasható a táviratban. Ugyanakkor a Szentatya arra buzdítja a pakisztáni keresztényeket, hogy ne adják föl erőfeszítéseiket egy olyan társadalom építéséért, amelyet az emberi és vallási értékek iránti mély bizalom mellett valamennyi állampolgár kölcsönös tiszteletben tartása jellemez. A keresztény közösség úgy fejezte ki békés tiltakozását, hogy három napra bezárta iskoláit. A várost megszállta a pakisztáni rendőrség, több száz embert letartóztattak. A punjabi miniszterelnök bejelentette, hogy ötszázezer rúpia (körülbelül négyezer euró) kártérítést fizetnek az áldozatok hozzátartozóinak.

Megfélemlített katolikus papok Nepálban

A délkelet-ázsiai országban a keresztény kisebbség, amely a többségi hindu lakosság 0,4%-át képviseli, visszaélések és megfélemlítés áldozata. Sok katolikus pap gyakran kap súlyos fenyegetést önmagukat hindu fundamentalistának nevező ismeretlenektől. Egyben arra is felszólítást kapnak, hogy minél előbb hagyják el az országot. Telefonon a nepáli általános helynököt is megfenyegették.

Törökországban megtámadtak egy keresztényt

Egy fiatal keresztény aktivistát támadás ért Törökországban, mialatt fényes nappal Isztambul utcáin osztogatta a Bibliát. A támadó a járókelők szeme láttára kést szorított a fiatal torkához, fejére török zászlót borított, majd ezt kiáltotta: „Ez itt Törökország, nem jöhetsz ide, hogy szétoszd a bibliádat.” A huszonnégy éves támadó, Yasin Karasu – egyébként hamisított CD-ket árult az utcán – húsz perccel később jelentkezett a rendőrségen – tájékoztat a Haber Turk napilap.

Megöltek egy katolikus papot Indiában

A délnyugat-indiai Karnataka államban július 30-án meggyilkoltak egy katolikus papot. A harminckilenc éves James Mukalelt, a kutrapadyi Szűz Mária-templom plébánosát gyanús körülmények között találták holtan egy elhagyatott helyen – nyilatkozta a rendőrség. Előző nap Charmadi faluban, ahol korábban teljesített szolgálatot, temetésen vett részt, majd a közelben családokat látogatott meg, egy kolostorban vacsorázott, és motorján este indult vissza Kutrupadyba. Következő nap reggel holtan találták.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, az AsianNews,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .