Európa

A pátriárka  “Isten nélküli világról”

Ukrajnai látogatása végén I. Kirill moszkvai orosz ortodox pátriárka a híres kijevi Pocsajev-kolostorban bemutatott liturgia alkalmából arra kérte a hívőket, tartózkodjanak olyan politikai mozgalmaktól, amelyek a vallást a magánélet területére akarják száműzni. Az Európai Unió keleti határához közel a pátriárka emlékeztetni akarja a nyugat-európai keresztényeket a XX. századi orosz ortodox hívek tapasztalatára: a kommunizmus törekvése, az „Isten nélküli világ építése nem vezet sehová. Minden olyan program, mely jólétet, boldogságot akar építeni az Istenbe vetett hittől elszakadva, kudarcra van ítélve. A pátriárka reményét fejezte ki egy tévényilatkozatában, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök tavalyi intézkedéséhez hasonlóan Oroszország és Fehér-Oroszország is ünneppé teszi a kijevi Rusz megkeresztelkedésének emléknapját.

Laicizálták a medjugorjei “látnokok” volt lelkivezetőjét

XVI. Benedek visszahelyezte a laikus állapotba és felmentette szerzetesi fogadalmai alól P. Tomislav Vlasic ferencest, a medjugorjei „látnokok” volt lelkivezetőjét. A Hittani Kongregáció 2008. január 25-én interdiktummal sújtotta a ferencest. Ennek okai a következők voltak: kétes tanok hirdetése, az emberek lelkiismeretének manipulálása, gyanús miszticizmus, engedetlenség az egyházi tekintéllyel szemben, és a hatodik parancs elleni bűntettek. A pápa Tomislav Vlasic kérésére mentette fel őt az előzetes cenzúra terheitől, fogadalmai és papságával járó kötelezettségei alól. A szerzetes ugyanis nem volt hajlandó engedelmeskedni a Szentszék. P. Vlasic 1992 óta az olasz Abruzzókban élt, és egy általa alapított közösséget vezetett.

Brit püspökök a bevándorlásról

Az angliai és walesi püspöki konferencia bevándorlásért felelős főpásztora, Patrick Lynch nyilatkozatában megállapította, hogy az Egyesült Királyságban a politikai vezetés részéről pillanatnyilag nincs megfelelő állásfoglalás a bevándorlásra vonatkozó kérdésekben. Ezt a hiányosságot azonban orvosolhatja az egyház. A főpásztor figyelmeztet: fennáll a veszély, hogy éppen a legszegényebbektől tagadják meg a bevándorlás lehetőségét, ha érkezésük előtt nem tudnak bizonyos összeget felmutatni bankszámlájukon.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, az AsianNews,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .