Róma – Vatikán – Itália

A július 29-én kiadott szentszéki közlemény szerint az üzenet célja, hogy felhívja a figyelmet: globalizált világunkban a teremtett világ védelme és a béke megőrzése szoros kapcsolatban áll. Ezt a szoros és bensőséges kapcsolatot támasztja alá az ember természetes környezetének számos problémája, mint például az erőforrások használata, az éghajlatváltozás, a biotechnológia eredményeinek használata vagy a népességnövekedés. Az erőszak magvait ültetjük el a népek között, illetve a jelen és a jövő nemzedékei között, ha megfeledkezünk a társadalmi igazságosságról és egyenlőségről. A környezetvédelem az egész emberiség számára feladat. Nemcsak azért kell szembenézni az ökológiai kérdésekkel, mert a környezet pusztulása szörnyű jövőképet fest, hanem azért is, mert ezek a béke megőrzésének fontos feltételei lehetnek.

A pápa befejezte vakációját

XVI. Benedek az Aosta-völgyben lévő Les Combes helyiségben, a szalézi szerzetesek gondozásában lévő alpesi nyaralóban töltött nyári pihenése július 29-én véget ért. A július 26-i ebéden a pápa vendége volt Severino Poletto bíboros, torinói érsek, valamint Anfossi püspök. A bíboros tájékoztatta a Szentatyát arról, hogyan halad a torinói halotti lepel 2010-ben esedékes közszemlére tételének előkészítése. XVI. Benedek megerősítette, hogy szándékában áll Torinóba látogatni a kiállítás alkalmából.

A pápa az úszóvilágbajnokság résztvevőihez

A Szentatya augusztus 1-jén nyári rezidenciáján találkozott a Rómában zajló úszóvilágbajnokság ezerfős küldöttségével. Olasz, francia, angol, német, spanyol és portugál nyelven köszöntötte a sportolókat és a bajnokság közreműködőit, akik között honfitársaink is ott voltak. A pápa kiemelte, hogy a sport, ha szenvedéllyel és megfelelő etikai érzékkel űzik, főként a fiatalság számára az egészséges vetélkedés és fizikai tökéletesedés színtere lehet. Emberi és lelki értékekre taníthat, s ezáltal hozzájárul a személyes fejlődéshez, a társadalmi kapcsolatok építéséhez. „Kedves sportolók, ti példát mutattok kortársaitoknak. Legyetek tehát bajnokok a sportban és az életben” – fogalmazott a pápa.

 Kinevezések a Nemzetközi Teológiai Bizottságba

A pápa új teológusokat nevezett ki a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjai közé, többeknek pedig megújította megbízatását újabb öt évre. Ez utóbbiak között van Ivancsó István, a keleti teológia professzora Nyíregyházán. A bizottság elnöke William Joseph Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa, új főtitkára pedig Charles Morerod domonkos. A Nemzetközi Teológiai Bizottságot VI. Pál pápa hozta létre 1969-ben az első püspöki szinódus javaslatára, és a Hittani Kongregáció alá rendelte.

A Vatikáni Könyvtár felújításáról

Két éve kezdődött meg a Vatikáni Könyvtár felújítása, s várhatóan 2010-re fejeződik majd be. Cesare Pasini prelátus beszámolt a könyvtárban történő legfontosabb fejlesztésekről, valamint a tervezett jövő évi programokról. A számos fejlesztés közül kiemelte a fénykép-, valamint a restaurátor-műhely felújításának fontosságát, és elmondta: az ideiglenesen a Vatikáni Levéltárban őrzött könyvtári kéziratok is visszakerülnek eredeti helyükre, így a megnyitást követően a kutatók számára újra hozzáférhetőek lesznek. A Vatikáni Könyvtár történetének kezdete V. Miklós pápa nevéhez fűződik: ő rendelte el a meglévő kéziratok összegyűjtését és rendszerezését.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .