Európa

A július 15-től 21-ig tartott közgyűlésén a pátriárka így nyilatkozott: „Meggyőződésünk, hogy az összes európai egyház konferenciája a legjobb válasz arra a szent parancsolatra, hogy helyreállítsuk az egyházi szeretetközösséget és szolgáljuk korunk embereit az összetett problémák sokaságával szemben”. A felszólalás írott szövegében az „összes” szó vastagon szedve szerepel, hangsúlyozva a pátriárka kívánságát, hogy szélesítsék ki az ökumenikus elkötelezettséget a KEK és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) között. A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka emlékeztetett rá: egyháza már 1979-ben, a Kréta-szigetén megtartott közgyűlésen javasolta, hogy a római katolikus egyház csatlakozzék a KEK-hez. Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek írásban tájékoztatja majd a pápát I. Bartolomaiosz javaslatáról.

Horvátország csatlakozásáról

A zágrábi bíboros érsek, Josip Bozanic a trieszti Voce Isontina lapnak arról nyilatkozott, hogy a közép-európai egyházaknak nagy feladata van egész Európa életében. A bíboros reméli, hogy Horvátország hamarosan csatlakozhat az Európai Unióhoz.

A francia püspökök a vasárnap védelmében

A francia főpásztorok tiltakozásukat fejezték ki Nicolas Sarkozy elnök javaslata ellen, amely tizenötezer új munkahely reményében veszélyezteti a vasárnapi pihenőnapot.

Krakkóban lesz a következő béketalálkozó

A II. világháború kitörésének hetvenedik évfordulójára emlékezve a következő, úgynevezett assisi béketalálkozót Krakkóban rendezik meg, szeptember 6-tól 8-ig. A Szent Egyed Közösség és Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek (képünkön) együtt hívnak meg mindenkit erre az imádságra.

A pápa küldötte Gyulafehérvárra

XVI. Benedek július 25-én különleges küldöttjének nevezte ki Franc Rodé bíborost, a Szerzetesi Kongregáció prefektusát, hogy képviselje a gyulafehérvári érsekség alapításának millenniumára rendezendő ünnepségen. A jubileumi eseményre szeptember 29-én kerül sor.

A grúziai pátriárka ígérete és a népességnövekedés

Minden bizonnyal II. Ilia ortodox pátriárka kezdeményezése is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt másfél évben számottevően több gyermek született a kaukázusi országban. 2007 végén a pátriárka arra tett ígéretet, hogy minden harmadik és további gyermeket személyesen keresztel meg, és keresztapja is lesz. Azóta II. Ilia hét alkalommal tartott összevont keresztelést több mint háromezer újszülött számára.

Felfüggesztik az általános kihallgatásokat?

Nagy-Britannia és Portugália után Olaszországban is egyre fejtörést okoz egyházi körökben a terjedő sertés influenza. A napokban, a megelőző intézkedésekről Giovanni Rocchi nyilatkozott az Osservatore Romano hasábjain. A Szentszék egészségügyi kérdésekért felelős tisztségviselője nem tartotta kizártnak, hogy a Vatikán egy időre felfüggeszti a nagy tömegeket vonzó szerdai általános kihallgatásokat. Tavaly két millióan vettek részt a pápa által a Szent Péter téren és a Castel Gandolfói nyári rezidencián megtartott általános kihallgatásokon.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .