Nagyvilág

Boldog Raffaele 1856-ban született Madagaszkáron. 1883-tól, a papok kényszerű távozásától kezdve három éven át ő irányította az afrikai ország egyházi életét. Vezetése alatt szépen növekedett a katolikusok létszáma. Amikor a misszionáriusok visszatérhettek, virágzó katolikus közösséget találtak: színvonalas iskolák és hitoktatóképzők működtek, a misszionárius nővérek számára lelkigyakorlatokat szerveztek, és vasárnaponként tódultak az emberek a Raffaele testvér által tartott igeliturgiára.

Vietnamban leromboltak egy kolostort

Dél-Vietnamban a kommunista vezetés leromboltatta egy kambodzsai eredetű helyi egyházmegyés rend szerzeteseinek kolostorát Banamban. A kétszintes épületet a földdel tették egyenlővé, a liturgikus tárgyakat szétszórták egy szemétlerakó telepen a szentek szobraival és képeivel együtt. A Long-Xuyen-kolostor lerombolása a legutóbbi eseménye az egyház elleni kampánynak. Május 21-én Nguyen Than Xuan, a vietnami kormány vallásügyi megbízottja megerősítette, hogy az államnak nem áll szándékában visszaszolgáltatni az elkobzott egyházi tulajdonokat.

A tamil menekültek sorsa

Már hallgatnak a fegyverek Srí Lankán, de a több mint 300 ezer tamil menekült sorsa még bizonytalan. Thomas Savundaranayagam jaffnai püspök a Fides hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy ezeket a civil menekülteket „élő pajzsnak” használták a polgárháborúban. Most pedig az életben maradottak 8800 menhelyen és több mint 14 ezer sátorban várják sorsuk jobbra fordulását.

Orissaban húsz éve tervek voltak…

Egyértelmű jelek szerint az indiai Orissa államban a szélsőséges VHP hindu mozgalom és ifjúsági szervezete húsz éve tervezik a keresztények kiűzését célzó erőszakos cselekményeket – mondta Raphael Cheenath indiai érsek.

Egyházi informatikai értekezlet Bogotában

Kolumbia fővárosában június 3. és 5. között rendezték meg a latin-amerikai egyház informatikai hálózatával foglalkozó értekezlet (RIIAL) immár 11-ik kiadását. A püspökök emlékeztettek arra, hogy az egyháznak gyökeret kell eresztenie a digitális kultúrába ahhoz, hogy a mai világban is tudja hirdetni Jézus Krisztus örömhírét. A fiatal nemzedékek ma már nem fogadják el az egyirányú és vertikális, csak felülről érkező kommunikációt. A másik fontos tényező a közösségben történő evangelizálás.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .