Közel-Kelet

Tartózkodási engedélyük azonban ma éppoly nehezen szerezhető meg, mint eddig. A Szentföld arab társadalma kedvezően értékelte a Szentatya zarándoklatát és a zsidó izraeli többség egy része is értékelte a pápa szavait és gesztusait. Akik politikai várakozásokat tápláltak, csalódtak. A szentföldi keresztényeknek még inkább a kiengesztelődés hídépítőivé kell válniuk – mondotta a pátriárka.
Barack Obama amerikai elnök nemrégiben Kairóban mondott beszéde Amerika közel-keleti politikájának irányváltozását ígéri, ami segítheti az itteni békefolyamat előrehaladását.

A Szent Pál-év vége Damaszkuszban

A III. Gregoriosz Laham antiochiai görög katolikus (melkita) pátriárka által rendezett ünnepség június 26-tól 30-ig tart. Különböző damaszkuszi templomokban tartandó liturgikus ünneplésen kívül június 27-én két tudományos előadásra kerül sor Szent Pálról, Damaszkusz városának szellemi gyermekéről és Szíria keresztény múltjának tanúiról. Az egész világról érkező vendégek ezután Sednayába zarándokolnak, ahol meglátogatják a görög ortodox Mária-kolostort, a görög katolikus Feltámadás plébániát és a szír ortodox szemináriumot. Maalulában, ahol még ma is Jézus nyelvét, az arámit beszélik, meglátogatják a görög katolikus Sergios- és Bacchos-kolostort és a görög ortodox Thekla-kolostort. Aznap este a damaszkuszi operaházban keresztény és muzulmán egyházzenei hangverseny lesz.

Június 28-án a liturgiákon kívül előadást tartanak a mai Szíria egyházainak helyzetéről. Délután felkeresik az Omayyad-mecsetet, az egykori Szent János-székesegyházat. Este a Tell Kaukab görög ortodox kolostorban vesperáson vesznek részt az ortodox és melkita antiochiai pátriárkákkal együtt. Június 29-én a Mária elszenderedéséről nevezett melkita székesegyházban lesz a Szent Pál-évet lezáró szentmise. Ezen Antonio M. Rouco Varela madridi bíboros érsek képviseli a pápát. Utána az óváros utcáin halad a körmenet az Ananiás-templomhoz.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .