Róma-Vatikán-Itália

XVI. Benedek pápa június 13-án fogadta a résztvevőket. A gazdasági szektorban érvényesülő szabadságot szilárd jogi keretbe kell ágyazni – hangsúlyozta a pápa -, és azt a teljes emberi szabadság szolgálatába kell állítani. Ez a felelős szabadság etikai és vallási középpontból indul ki. Ahogy a személy az önátadásban valósítja meg teljesen magát, úgy a tulajdon a munkahelyteremtésen és az emberi fejlődés előmozdításán keresztül nyeri el erkölcsi létjogosultságát – idézte még elődje Centesimus annus kezdetű körlevelét XVI. Benedek pápa, majd utalt rá, hogy hamarosan megjelenik új, társadalmi témájú enciklikája, amelyben a gazdaság és a munka témájával foglalkozik. Ebben meghatározza azokat a célokat és értékeket, amelyeket a keresztényeknek követniük, illetve védelmezniük kell egy valóban szabad és szolidáris emberi együttélés érdekében.

Az Osservatore és az amerikai püspökök

Az elmúlt hetekben az USÁ-ban nagy figyelmet keltett vatikáni kommentárral kapcsolatban írja a L’Osservatore Romano: Nincs helye kompromisszumnak az élethez való jogot illetően, amikor az Obama-kormány és az életvédő kérdések kerülnek elő. A Vatikán lapja félreértésnek minősíti, hogy egy korábbi számában közölt Obama-értékelést – amely számos kérdésben pozitívan fogalmazott az új elnök nézeteivel kapcsolatban – úgy olvasták, mintha a Vatikán „eltérő álláspontot” képviselne, mint az Egyesült Államok püspökei. A vatikáni napilap leszögezi: az amerikai elnök közelmúltbeli megállapításairól és kezdeményezéseiről írva nem állt szándékában elismeréssel illetni Barack Obama álláspontját etikai természetű kérdésekben.

Szaúd-Arábia külügyminisztere a Vatikánban

Szaud al-Faisal bin Abdulaziz Al Szaud herceg, szaúd-arábiai külügyminiszter a Vatikánban tárgyalt június 6-án Jean-Louis Tauran bíborossal, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa elnökével a keresztény-muzulmán párbeszéd tavalyi madridi konferenciájának várható következményeiről. A madridi konferencia tavaly júliusban Abdallah szaúdi király kezdeményezésére ült össze több mint kétszáz résztvevővel. Ennek középpontjában a vallási érvekre hivatkozó terrorizmus és a „kultúrák harca” elítélése állt.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .