Európa

Az elhúzódó tárgyalások során nem született megegyezés a hajtógáz-kibocsátás csökkentése érdekében – nyilatkozta Nicole Piepenbrink, a Misereor éghajlatváltozással foglalkozó szakembere a június 12-én lezárult konferenciát követően. Az Európai Unió elmulasztott konkrét lépéseket tenni a fejlődő országoknak biztosítandó támogatás ügyében – szerepel Piepenbrink kritikájában.

A segélyszervezet elnöke, Josef Sayer hangoztatta: az ipari országok kormányzati képviselőiben nem tudatosult az éghajlatváltozással kapcsolatos felelősségük, s hiányzik a politikai meggyőződés, hogy konkrét lépéseket tegyenek a Föld éghajlatának megmentése érdekében. A vezető civil szervezetek klímaváltozást kutató szakértői részvételével Bonnban szervezett megbeszélésen június 8-án bemutatták azt a jegyzőkönyvtervezetet, amely az év végi koppenhágai klímacsúcson létrejövő új, nemzetközi megállapodáshoz kíván alapot nyújtani.

Galilei emléktábla a velencei dómon

A velencei Szent Márk-székesegyház harangtornyán Angelo Scola bíboros pátriárka (és Giorgio Napolitano köztársasági elnök június 7-én emléktáblával jelölte meg azt a helyet, ahol Galileo Galilei (1564-1642) négyszáz évvel ezelőtt forradalmi csillagászati megfigyeléseit végezte. „Galileo Galilei 1609. augusztus 21-én itt szélesítette az emberiség látóhatárát” – olvasható a márványtáblán.

Az ausztriai templomok “hosszú éjszakájának” sikere

Idén június 5-én tartották Ausztria mintegy 700 templomában a „templomok hosszú éjszakáját”. Több mint 310 ezer látogató, az előző évinél 35 ezerrel több kereste fel a különböző templomi programokat. Magában Bécsben 130 ezren voltak, a Stephans-dómban 50 ezren.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .