Európa

A Szentatya imádkozik azért, hogy az áldozatokat fogadja be Isten békéjébe és világosságába, és adjon támaszt és vigaszt mindazoknak, akiket ez a kemény megpróbáltatás sújt. A francia püspöki konferencia elnöke, André Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek arra hívta fel a katolikusokat, hogy imádkozzanak az Atlanti-óceánba zuhant repülőgép utasainak lelkiüdvéért.

“Építsünk jobb Európát!”

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) nyilatkozatot adott ki Építsünk jobb Európát címmel. A püspökök hangsúlyozzák, hogy Európa népeinek nincs jövőjük az unió nélkül. Ez az intézmény védelmezte, garantálta és biztosította a békét a II. világháború utáni több mint hat évtizedben. Ez olyan fontos érték, amelyet nem hanyagolhatunk el. A püspökök elsősorban az európai ember és annak kultúrája iránti kiemelt figyelmet, a teremtett világ védelmét, a béke előmozdítását és nagyobb szolidaritást várnak az Európai Parlamenttől.
Amint a Szentatya is kiemelte: Európa nem veszítheti el értékeit, keresztény gyökereit és felbecsülhetetlen kulturális örökségét. XVI. Benedek üzenete nem csupán a múltra vonatkozó tanítás, hanem napjaink valósága. Ha egyházaink meg tudják mutatni, hogy ma is életképesek mindazok a gyökerek, amelyekből az európai kultúra kinőtt, akkor a lélek nem veszhet el a technokrácia útvesztőiben!

Spanyolok az abortuszttörvény ellen

A spanyolok 64 százaléka (még a szocialista szavazók 56 százaléka is) ellenzi a szocialista kormány nemrég előterjesztett törvényjavaslatát, mely 16 éves kortól lehetővé tenné szülői beleegyezés nélkül az abortuszt – jelentette az El Pais című madridi lap június elsején. Hasonló vagy még nagyobb arányú elutasítást mértek más közvélemény-kutatások során is. Zapatero miniszterelnök május közepén előterjesztett törvényjavaslata minden nőnek indokolás és költségterhelés nélkül megengedné a 14. hétig a terhességmegszakítást, és az anya veszélyeztetése és a magzat sérültsége esetén a 22. hétig tenné lehetővé. Eddig Spanyolországban az abortusz tilos volt, három kivétellel: megerőszakolás, a magzat torz fejlődése vagy az anya egészségének veszélyeztetése esetén.

Az ukrán holokauszt pap kutatója

A néhai Lustiger párizsi bíboros érsek baráti köréhez tartozó Patrick Debois francia katolikus pap kutatásai a II. világháború idején a náci megszállók által kivégzett másfél millió ukrajnai zsidó holokausztjára vonatkoznak. Ez a bűntett méltatlanul feledésbe merült, és az ukrán fiatalok sem tudnak róla. A nemzetiszocialista Németország katonái 1941. szeptember 29-én egyedül Kijevből 34 ezer zsidót hurcoltak el, és két nap alatt agyonlőtték őket.
A kutatási eredményeket a közelmúltban New York-i kiállításon mutatták be.

Cseh templomok “hosszú éjszakája”

Brno (Brünn) és Pilsen 35 temploma kapcsolódott be idén pünkösdkor először a „templomok hosszú éjszakája” elnevezésű programba. Az esős, hideg időjárás ellenére tízezrek keresték fel a templomi programokat. Sok fiatal volt köztük. A Brno belvárosában lévő Szent Jakab-templomnak az első két és fél óra alatt ötezer látogatója volt. Vojtech Cikrle brnói püspök a nagy érdeklődés láttán beszélgetésre hívta meg az érdeklődőket székesegyháza sekrestyéjébe.

A válsághelyzet nem reménytelen

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) rendezésében a szociális kérdéssel foglalkozó püspök-referensek június 9-én Zágrábban tartották az európai szociális helyzettel foglalkozó konferenciájukat, amely a gazdasági-pénzügyi válság és a keresztény remény kérdéseivel foglalkozott. P. Duarte da Cunha főtitkár szerint „a katolikus egyház szerint a jelenlegi válság nemcsak gazdasági és pénzügyi, hanem az erkölcsi bizalom és az értékek válsága is. Zágrábban megvizsgáltuk a püspöki konferenciák kezdeményezéseit.” Az előadók között volt Giampaolo Crepaldi érsek, a Justitia et Pax Pápai Tanács titkára és Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke, aki erről a témáról beszélt: Igazságosság és béke a püspökök, a püspöki konferenciák és a CCEE küldetésében.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .