A hét szentjei

Jézus Szentséges Szíve (Június 19. )

Szent János evangélista hívja fel a figyelmet (19,33-34) Krisztusnak lándzsával átdöfött oldalára, amely nemcsak Jézus halálát és feltámadását tanúsítja, hanem istenemberi szeretetéről is tanúskodik. Az újkori tisztelet elindítója Alacoque Szent Margit vizitációs nővér, aki magánkinyilatkoztatásban részesült. 1675. június 16-án az Úr Jézus megjelent neki, és megmutatta lángoló szívét a töviskoronával és a kereszttel. Ez az ünnep és Jézus Szentséges Szívének tisztelete megszüntette a XX. században a közömbösséget, és nagy lendületet adott az elmélyült lelki életnek. Ezért a pápák gyakran buzdították e tiszteletre Isten népét. XIII. Leó pápa 1899-ben felajánlotta az emberiséget Jézus Szentséges Szívének. Ennek százéves évfordulójára II. János Pál pápa Új evangelizálás és Jézus Szíve-kultusz címmel üzenetet adott ki. 2008-ban ezen az ünnepen Angelo Comastri bíboros, a pápa Vatikán városi helynöke arról beszélt, hogy Isten a végtelen, mindenható szeretet. Jézus Szívének ünnepe ezt kívánja hangsúlyozni: Isten a végtelen szeretet, Krisztus szíve pedig nem más, mint ennek a szeretetnek az emberi jele. Jézus Szívének tisztelete azt jelenti, hogy komolyan vesszük Isten mindenhatóságát. Ő a szeretet révén győzedelmeskedik, szeretetének legnagyobb megnyilvánulása a kereszt, amely egyben Isten legnagyobb győzelme az emberi történelemben. A keresztből indul ki minden jó, a kereszt az üdvösség forrása, amely elárasztja a világot.

A Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve (Június 20. )

Ezt az emléknapot Jézus Szentséges Szívének főünnepe után tartja az egyház. Története visszanyúlik a XVII. századba. Eudes (Öd) Szent János írásaiban nem választotta szét a két szív liturgikus ünneplését. A Szűzanya fatimai megjelenése után egyre inkább elterjedt Mária Szeplőtelen Szívének tisztelete. XII. Piusz pápa 1942-ben az egész emberiséget Mária oltalmába ajánlotta, és liturgikus ünneplését augusztus 22-re helyezte. Az új kalendárium visszatért az eredeti gyakorlathoz, és ezért mozgó emléknapként Jézus Szíve ünnepe után helyezte – amelyet ebben az esztendőben a mai napon ünneplünk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .