Róma – Vatikán – Itália

„Szent Benedek tanúságot tett Jézus békéjének erejéről, és nem véletlen, hogy a Monte Cassinó-i, illetve minden bencés apátság bejárata fölött a „Pax” szó látható. A monasztikus közösség ennek a békének a megélésére hivatott” – mondta a Szentatya. Hangsúlyozta, hogy a béke mindenekelőtt Isten ajándéka. Ez az ajándék ugyanakkor az emberre van bízva, és a megvalósításához szükséges erőt az imádságból meríthetjük. Ezért komoly imaéletre van szükség, hogy biztosítsuk a társadalomban a békefolyamat előrehaladását. Csak akkor tudjuk hitelesen építeni a békét és elősegíteni a társadalmi fejlődést, ha Krisztus kegyelmével megtanuljuk legyőzni a bennünk és a kapcsolatainkban lévő rosszat. Felhívással fordult a munkaadókhoz és politikusokhoz: a válság körülményei között teremtsenek új munkahelyeket. Délben rövid időre megállt a Casa della Carità szeretetotthonnál. Délután köszöntötte a bencés közösség tagjait. Majd vesperást vezetett a bencés apátokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel a Monte Cassinó-i bazilikában. A szerzetesek imáit kérte, hogy Európa keresztény örökségének megfelelően fejlődjék. Végül rövid látogatást tett a lengyel katonai temetőben.

A Szentszék leendő diplomatáihoz

XVI. Benedek pápa május 23-án fogadta a Pápai Egyházi Akadémia növendékeit. Az apostoli nunciatúrák munkatársai olyan lelkipásztori küldetést végeznek – mondotta a pápa -, amely megköveteli, hogy sajátos módon beépüljenek a mai világba és korunk meglehetősen összetett társadalmi és politikai problémáiba. Fontos, hogy megfelelő felkészültséggel nézzenek szembe ezzel a realitással. Kerüljék a világias mentalitás negatív hatásait, ne engedjék, hogy túlzottan e világi logikák vonzáskörébe kerüljenek, és azok eltérítsék őket igazi hivatásuktól. A párbeszédre való készség a modernséggel, a személyekkel és intézményekkel való kapcsolattartás megkívánja, hogy belsőleg és lelkileg szabadok maradjanak, és így képesek legyenek megőrizni, sőt egyre inkább hangsúlyozni papi és keresztény identitásukat.

Kaczynsky lengyel elnök a pápánál

XVI. Benedek pápa május 18-án fogadta Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnököt. A lengyel sajtó szerint Kaczynski meghívással érkezett a Szentatyához. A pápai kihallgatás előtt felkereste II. János Pál pápa sírját. A lengyel elnök Monte Cassinóba is ellátogat, ahol a szövetségesek oldalán 1944 májusában lengyel katonák is harcoltak.

“Isten vagy istenek” új könyv a szociális tanításról

Giampaolo Crepaldi püspöknek, a Iustitia et Pax Pápai Tanács titkárának új kötetét május 18-án mutatták be az egyház társadalmi tanításáról.
A kötet előszavát Renato Martino bíboros, a tanács elnöke írta. Ebben hangsúlyozza: ha az emberek megtagadják Istent, akkor a maguk alkotta istenek, vagyis a bálványok (mint például ma a pénz, a siker, a hatalom, az élvezetek, illetve az erősebb joga) áldozataivá válnak, és nem a jog ereje kerekedik felül. A könyv négy részre tagolódik: az antropológiai kérdés új szempontjai; a hit, értelem és politika; az emberi jogok; az egyház társadalmi tanítása.

Martini bíboros interjúkötete

Carlo Maria Martini jezsuita bíboros, volt milánói érsekkel folytatott hosszabb beszélgetését kötetben adta ki Don Luigi Verze, a milánói Szent Rafael Kórház alapító elnöke. A bíboros az interjúban azt szorgalmazta, hogy az egyház találjon megoldást az elvált újraházasodott hívők ügyében. Egyéni elbírálást tartana célravezetőnek. Vannak például elváltak, akik vétlenül kerültek ebbe a helyzetbe, és második házasságból származó gyermekeik iránti kötelezettségeik vannak. Martini bíboros örömmel fogadta a lefébvrianus püspökök kiközösítésének feloldását, de más hívők is szenvednek attól, hogy kizártnak érzik magukat az egyházból. Az egész egyháznak kell erről a pápával együtt a megoldáson gondolkodni. Martini bíboros ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nagy értéknek tartja a papi cölibátust, amelyet az egyház mindig meg fog őrizni.

Új vatikáni webportál a “digitális nemzedék” számára

Pope2you néven május 21- én új ablakot nyitott a Vatikán a fiatalok számára. A webportált a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa gondozza. A kezdeményezés célja, hogy elmélyítse a fiatalok és az egyház nyílt és szívélyes párbeszédét. A webportál a fiatalok világához közelít, a „digitális nemzedékhez” szól, és olasz, angol, spanyol, francia, német nyelven érhető el. A honlap címe: http://Pope2you.net.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .