Európa

A megújuló viták ellenére egyik tagország sem kíván kilépni az unióból. Az egyház feladata, hogy hirdesse az EU gazdasági kérdéseken túllépő feladatait. Mivel az egyház és állam viszonya nem mindegyik tagállamban egyforma, nem könnyű az EU és az egyház viszonyának meghatározása. A müncheni érsek arra bátorította a fiatal keresztényeket, kapcsolódjanak az európai politikai életbe.

Európai katolikus világiak az EU választás-mellett

A földrész katolikus világi mozgalmai és szervezetei március 31-én Brüsszelben kiadott felhívása szerint az egységes, szolidáris és a világra nyitott Európa építése érdekében a választópolgároknak részt kell venniük a június 7-i európai parlamenti választáson. A lisszaboni szerződést a lehető leggyorsabban hatályba kell léptetni. A jelenlegi gazdasági válság esélyt ad arra, hogy a gazdasági életet az ember szolgálatába állítsuk.

Olasz püspökök családsegítő akciója

Az olasz püspöki konferencia (CEI) és az olasz bankszövetség (ABI) március 31-én megállapodást kötött 300 millió euró értékű alap létrehozására, amelyet a három- és többgyermekes, vagy tartósan beteget ápoló és munkanélküli családok segélyezésére fordítanak. Mariano Crociata, a püspöki konferencia főtitkára tájékoztatása szerint az alaphoz az országos gyűjtésből származó 30 millió euró társul. Ebből a plébániák által előterjesztett mintegy húsz-harminc ezer család segítése történik. Családonként mintegy 500 eurót kapnak havonta a rászorulók egy éven át. Szükség esetén további egy évig kapják az összeget. A segély visszafizetése öt évig törleszthető.

Francia püspökök a válságról

A gazdasági világválság és bioetikai kérdések álltak az André Vingt-Trois bíboros (képünkön) által elnökölt francia püspöki konferencia március 31. és április 3. között megtartott lourdes-i ülésének középpontjában. A Banque de France helyettes kormányzója, Jean-Paul Redouin és Dominique Seux gazdasági újságíró tájékoztatták a főpásztorokat a pénzügyi válság gazdasági és szociális következményeiről.

Madridi tüntetés az abortusz ellen

Több mint félmillióan tüntettek március 29-én a spanyol fővárosban az abortusztörvény tervezett liberalizálása ellen. Mintegy száz katolikus szervezet és polgári kezdeményezés, életvédő szervezetek csatlakoztak a menethez. Madridon kívül nyolcvan más spanyol városban is rendeztek hasonló tüntetést. Zapatero szocialista kormányának törvényjavaslata a terhesség 14. hetéig engedélyezné az abortuszt. Tizenhat éves korig szülői beleegyezés nélkül lehetne végrehajtani a beavatkozást. A születendő gyermek sérült volta és a jövendő anya egészségi állapotának veszélyeztetése esetén a 22. hétig elvégezhető volna a művi vetélés.

Az ifjúsági világtalálkozó előkészületeiről

A Világiak Pápai Tanácsa nemzetközi összejövetelt tartott a 2011-es madridi esemény előkészítéséről. A megbeszélésre Rómában került sor április 3. és 5. között. Hetven ország és harmincöt nemzetközi katolikus közösség, szervezet, illetve mozgalom képviselői voltak jelen, mintegy százötven személy. Magyarországot Nobilis Márió képviselte. Április 5-én az ausztrál fiatalok átnyújtják az ifjúsági világtalálkozók keresztjét és az azt kísérő Mária-ikont a spanyoloknak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .