Nagyvilág

Bosznia Hercegovina 3,8 millió lakosából negyven százalék muzulmán, harminc százalék szerb ortodox és tíz százalék horvát katolikus.

A zsidók és katolikusok „az emlékek őrei”

A nemzetközi konferenciát, amelynek központi témája a zsidók és a keresztények közötti párbeszéd volt, David Rosen rabbi jelenlétében nyitotta meg Stanislaw Dziwisz krakkói érsek március 6-án. Nyitóbeszédében kiemelte, hogy a katolikusoknak és a zsidóknak az emlékek őreinek kell lenniük, mert a soa tragédiája rámutat arra, hová vezethet a mérhetetlen erőszak. Felhívja a figyelmet arra, hogy nem szabad elfelednünk a zsidóság szenvedéseit, mert ezek nem a különbségekre figyelmeztetnek bennünket, hanem sokkal inkább arra, hogy testvérek vagyunk. És mint testvérek, kölcsönösen felelősek vagyunk egymásért, egymás jövőjéért. Erre a testvéri kapcsolatra emlékeztetnek II. János Pál pápának a római zsinagógában elhangzott szavai is: „Olyanok vagyunk mint a testvérek, akik hosszú idő után egymásra találnak.”

Európai Justitia et Pax bizottságok Prágában

Az európai cigányok helyzetéről és a nőkereskedelemről tárgyaltak Prágában az európai püspöki konferenciák Justitia et Pax bizottságainak főtitkárai március első hetében. Felkerestek egy csehországi cigány közösséget, és beszéltek képviselőikkel is. A nőkereskedelemnek Európában évente 2,4 millió áldozata van. A megoldásra sürgős politikai cselekvésre, illetve a társadalmi és a gazdasági okok megszüntetésére van szükség.

Az ír püspökök a békéért tett erőfeszítésekért

Az ír püspöki kar tavaszi ülésének megnyitóján egyöntetűen elítélte az IRA szélsőséges szakadár csoportja által március 7-én végrehajtott támadást, melyben két katona vesztette életét, és további négyen megsérültek. Kifejezték részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak. Kérik a lakosságot a békéért tett erőfeszítések növelésére, hogy egy olyan társadalmat tudjanak létrehozni, melyben az igazságosság és a béke uralkodik.

Észak-ír katolikusok és anglikánok közös nyilatkozata

Hidegvérű gyilkosság és erkölcsi csőd – fejezik ki közös véleményüket az anglikán és katolikus egyházak képviselői abban a közös nyilatkozatban, melyet a Craigavonban elkövetett gyilkosság kapcsán adtak ki. Véleményük szerint mindazoknak, akik ilyen tettek elkövetésére képesek, nincs jövője a társadalomban. Az ő „istenük” a rombolás, hisz azt keresik, hogyan rombolhatják le azt a békét, melyet sok szenvedés árán sikerült létrehozni. Az egyházi vezetők szerint ezt nem szabad engednünk.

Jeruzsálemi konferencia XII. Piuszról

A Jad Vashem intézet és a jeruzsálemi szalézi főiskola közös rendezésében történészkonferenciát tartottak Jeruzsálemben, március második hetében. Megnyitásán Antonio Franco érsek, izraeli apostoli nuncius (képünkön) hangsúlyozta, hogy „nem lehet katolikus az, aki a shoat tagadja”. Avner Shalev, a Jad Vasem igazgatója méltatta XVI. Benedek pápa törekvését, hogy a XII. Piuszra vonatkozó vatikáni levéltári anyag kutatható legyen. P.Roberto Spataro SVD dékán a konferenciát előrelépésként értékelte, de megállapította, hogy „még hosszú az út”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .