Vatikán

A felek foglalkoztak a jelenlegi világgazdasági válsággal. Megvitatták a kevésbé fejlett országokat segítő kezdeményezések kérdését, az ember előmozdítására vonatkozó együttműködés elősegítését, a környezet és a fenntartható fejlődés iránti tisztelet témáját. Reményüket fejezték ki, hogy a nemzetközi közösség megújítja elkötelezettségét a folyamatban levő konfliktusok megoldására, különösen a Közel-Keleten. Végül érintették még a közös érdeklődésre számot tevő kérdéseket, mindenekelőtt az Egyesült Királyság katolikus közösségére vonatkozóan.

Az egyház az élet védelmére kötelez

Az Egyesült Államok képviselőházának szóvivőjével, Nancy Pelosi asszonnyal találkozott XVI. Benedek pápa február 18-án. A szentszéki közlemény szerint a pápa megragadta az alkalmat, hogy leszögezze a természeti erkölcsi törvény követelményeit. Utalt továbbá az egyház tanítására, amely szüntelenül hangsúlyozza az emberi élet méltóságát, fogantatásától kezdve a természetes halál beálltáig. Ez minden katolikust, különösen a törvényhozókat, jogászokat és a társadalom közjaváért felelős személyeket kötelezi.

Arinze bíboros vezeti a lelkigyakorlatot

A hetvenhat éves Francis Arinze kuriális bíborost kérte fel XVI. Benedek pápa az idei vatikáni lelkigyakorlat vezetésére. A lelkigyakorlat idén március 1-jétől 7-ig tart. Arinze 1976-tól 1985-ig a nigériai Onitscha érseke volt, 2008 decemberéig pedig az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa.

A pápa a római nagyszemináriumban

A szabadság mindig is az emberiség nagy álma volt, főleg a modern korban. Akkor válunk szabaddá, ha egymást szolgáljuk. A galatákhoz írt levelében Szent Pál aggódik a helyi keresztény közösség miatt, mivel felütötte fejét körükben a viszálykodás, az ellenségeskedés, a test szerinti élet. A pápa a római nagyszemináriumban mondott beszédében megállapította: ma is előfordulnak hasonló esetek. Ahelyett, hogy az egyes hívek beilleszkednének Krisztus Testének, az egyháznak a szeretetközösségébe, vannak, akik magasabb rendűek akarnak lenni a másiknál, akik arrogáns módon azt hiszik, hogy jobbak, mint a többiek. Így keletkeznek a romboló viták, amelyek az egyház karikatúrájaként hatnak, hiszen az egyháznak egy szívvel és egy lélekkel kellene élnie. Lelkiismeret-vizsgálatot kell tartanunk: ne gondoljuk azt, hogy többek vagyunk másoknál, hanem Krisztus és a Szűzanya alázatával lépjünk be a hit engedelmességébe.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .