Európa

Itt jegyezzük meg, hogy II. János Pál pápa 1990. április 21-22-én tett apostoli látogatást Csehszlovákiában. A cseh püspöki konferencia már 2006-ban is remélte, hogy XVI. Benedek pápa Bajorországból Csehországba is átmegy, erre azonban akkor nem került sor. Az idős Vlk bíboros és az erősen elvilágiasodott Csehország számára fontos üzenete lesz ennek a látogatásnak.

A bíboros államtitkár Spanyolországba utazik

A spanyol püspöki konferencia meghívására Tarcisio Bertone bíboros államtitkár február elején Spanyolországba látogat. A tervek szerint február 4-én fogadja őt János Károly király, és tárgyal José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnökkel. Megfigyelők szerint a látogatás kísérlet arra, hogy rendezzék az egyház és kormány között előállt konfliktushelyzetet. Az utóbbi két évben az egyneműek „házassága”, a válás megkönnyítése és az abortusz törvényi szabályozása okozott konfliktust. Bertone bíboros február 3-án egy emberjogi konferencián is részt vesz Madridban, ahol Az emberi jogok XVI. Benedek pápa tanításában címmel tart előadást. Látogatása során Tarcisio Bertone megbeszélést folytat a püspöki konferencia tagjaival, és találkozik magas rangú állami tisztviselőkkel, valamint a közélet képviselőivel.

Olivier Clément halála

A Franciaországban élt ortodox teológus 86 éves korában, január 15-én elhunyt. A Prier (Imádság) című folyóirat munkatársa, Jean-Claude Noyer vele készült életmű-interjúja 2003-ban jelent meg A reménység emlékei (Mémoires d’espérance) címmel. Ebből idézzük: „Azt hiszem, ami maradandó és jövőt építő az ökumenizmusban, az a barátság, amikor kis baráti csoportok olykor ortodoxokkal, katolikusokkal, protestánsokkal jönnek össze. Ez az, ami számít. Ez munkálja a jövő ökumenizmusát. Hiszek azokban a változásokban is, amelyek az ortodox többségű országok fiatalságában mennek végbe. Minél többen jönnek nyugatra, például Taizébe, annál inkább felfedezik, hogy ott nem »eretnekek« élnek, hanem sok olyan keresztény, aki ugyanazokkal a problémákkal találja magát szemben, mint ők.”

Katolikus közvetítők Koszovóban

Növekszik Koszovó katolikus kisebbsége, különösen a Szerbiától való 2008-as elszakadás óta. Az egyházi vezetők abban bíznak, hogy közvetítő szerepet játszhatnak a lényegében ortodox szerbek és a muzulmán albánok között.„Minden közösségnek, legyen szó akár albánokról, akár szerbekről, kell hogy legyenek jogaik, amelyek mindenhol egyenlők” – jelentette ki Don Shan Zefi, a prizreni központú római apostoli hivatal kancellárja. „Az igaz, hogy csupán elenyésző kisebbség vagyunk, az egyházunknak mégis különleges küldetése van az ortodox és a muzulmán népesség közötti közvetítésben.” A Koszovóban élő mintegy hetvenezer katolikus hívő a teljes lakosság 3,5 százalékát alkotja, ám a hívők mind a kormányban, mind a hivatali életben jelen vannak. A koszovói parlament elnöke, Kole Berisha, valamint több minisztere is katolikus.

Híreinket az AFP, az AsiaNews, a CEF, a KAP, a KNA, a La Croix, a Magyar Kurír, valamint a Vatikáni Rádió anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .