Európa

Ez volt a 22. állomása annak a békezarándoklatnak, amelyet első ízben 1987-ben rendeztek, a II. János Pál pápa által 1986-ban összehívott assisi imatalálkozó nyomán. „Csak a párbeszéd útján valósulhat meg a béke, vagyis az egység a különbözőségben” – ez olvasható abban az üzenetben, amelyet a pápa küldött a találkozó résztvevőihez. A vallásközi béketalálkozó üzenete a világgazdasági válságnak a szegény országokra gyakorolt hatásával is foglalkozott. „Nagy aggodalommal gondolunk a régi és új szegények millióira, a magát mindenhatónak tartó piac áldozataira.” Az üzenet azonban hangsúlyozza: nem süllyedhetünk pesszimizmusba. Arra van szükség, hogy még határozottabban kötelezzük el magunkat az igazságosság, párbeszéd és a leggyengébbek iránti tisztelet mellett. – A jövő évi találkozót a közösség Krakkóban és Auschwitzban rendezi.

A hajléktalanok téli segítése

A párizsi főegyházmegye idén is segítségére siet a téli hónapokban a hajléktalanoknak – jelentette be P. Olivier Ribeaud- Dumas, a szolidaritási ügyek püspöki helynöke. A Sécour catholique-kal együttműködve a meleg étel osztását, valamint ideiglenes hajlékok kialakítását tervezik a fővárosban. Párizsban 131 hajléktalan halt meg az utóbbi félévben.

Egyházi képviselők a francia EU elnökségénél

Az EU Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) és az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) képviselői folytattak tárgyalást november 21- én Jean-Pierre Jouyet-vel, az európai ügyekért felelős francia államtitkárral Párizsban. A megbeszélések középpontjában az EU jövője, a lisszaboni szerződés és a pénzügyi válság állt.

Időtálló értéket kínálnak

Napok óta názáreti Jézus nevével fémjelzett evangéliumi idézetek óriásplakátjai tarkítják Brüsszel és Flandria utcáit. Miközben minden a fogyasztásra irányul, az emberek elfeledkeznek az igazi értékekről – állapítják meg sajnálkozva a Szent Pál Alapítvány tagjai, akik a Jézusplakát ötletgazdái. Az üzenetek nem vásárlásra buzdítanak, hanem időtálló értékeket kínálnak. Aki hisz bennem, az nem szomjazik soha többé – olvashatjuk például az egyik ilyen óriásplakáton. Mint ismeretes, idén év végén a taizéi közösség Brüsszelben tartja bizalom zarándoklatát. Arra az eseményre is jó felkészülést jelenthet a főváros lakóinak, ha jártukban-keltükben minél gyakrabban találkoznak Jézus igéivel.

A csehországi cigányok védelmében

Vaclav Maly prágai segédpüspök szót emelt a legutóbbi cigányellenes atrocitások miatt. „Az etnikai hovatartozás nem lehet alapja semmiféle kollektív ítéletnek. Az, hogy valaki cseh, szlovák, vietnami, cigány vagy zsidó, semmit sem jelent emberi tulajdonságait illetően” – mondotta.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .