Róma – Vatikán

Véleményt cseréltek a brazil és a nemzetközi helyzetről. Beszéltek a dél-amerikai ország szociálpolitikai törekvéseiről, amelyekkel a szegények életkörülményeit kívánják javítani, illetve a családokat támogatni az erőszak és a társadalmi hanyatlás elleni küzdelemben. Hangsúlyozták az egyház és az állam együttműködésének fontosságát az erkölcsi értékek előmozdítása érdekében. Brazília 184 millió lakosú ország, ahol a katolikusok majdnem 85 százalékot tesznek ki.

Az egyezmény biztosítja a vallásoktatás lehetőségét. A dokumentum megkönnyíti továbbá a misszionáriusok beutazását az országba: a helyi püspök kedvező véleménye, valamint a brazil vízum elnyerése szükséges hozzá. „Szükséges a laicitás fogalmának új meghatározása” XVI. Benedek pápa november 13-án fogadta San Marino új szentszéki követét. Az egyház és San Marino gyümölcsöző együttműködésére utalva a pápa megállapította: a kölcsönös tisztelet és a szüntelen párbeszéd képezik az egészséges laicitás alapját. A közélet és a hagyományos értékek teljes szétválasztása zsákutcába vezet – fejtette ki a pápa. Szükség van rá, hogy újból meghatározzák a laicitás fogalmát, hangsúlyozva a társadalom különféle alkotóelemeinek autonómiáját és a közöttük fennálló valódi különbséget. A közös felelősség keretein belül azonban meg kell őrizni a felek sajátos illetékességét.

Gyermekorvosok konferenciája

A beteg gyermekek lelkipásztori gondozása volt a témája az Egészségügy Pápai Tanácsa november 13-15. között tartott nemzetközi konferenciájának. A tanács elnöke, Javier Lozano Barragán bíboros nyilatkozata szerint a lelkipásztorok feladata, hogy lélekben támogassák a beteg gyermekeket a szentségekkel és az imádsággal. A hatékonyság alapfeltétele, hogy tisztában legyünk a szenvedés okaival. A bíboros emlékeztetett rá, hogy az egyház ellenzi a magzati őssejtek kutatását. Támogatja viszont a felnőtt őssejtekkel való kísérleteket. Teljesen elfogadott, amikor olyan sejtbeültetésről van szó, amely nem veszélyezteti sem a donort, sem a befogadót.

November 15-én találkozott a pápa a konferencia mintegy 450 résztvevőjével. Ne felejtsük el – mondotta a Szentatya -, hogy minden orvosi beavatkozásnak a gyermek érdekében kell történnie, aki teljes jogú emberi személy a maga méltóságával együtt. A szakmai hozzáértést és az emberséget sosem szabad elválasztani egymástól.

XII. Piusz német összekötője

A szalvatoriánus Pancratius Pfeiffer (1872-1945) nevét viseli Rómában, a Szent Péter tér közelében egy keskeny utca. A szerzetes Róma német megszállása idején, 1943 szeptemberétől 1944. június 4-ig XII. Piusz pápa nem hivatalos közvetítő embere volt a német városparancsnokság felé, Carlo Pacelli herceggel, a pápa unokaöccsével együtt. P. Pfeiffer 1915-től haláláig vezetője volt a szalvatoriánus szerzetesrendnek. A pápa rajta keresztül járt közben az üldözöttek érdekében. Pfeiffer atya látogatta a börtönöket, és sok esetben sikerült kieszközölnie foglyok szabadon bocsátását. Kurt Mälzer német városparancsnok ugyanis bajor volt, mint Pfeiffer. Ez volt „barátságuk” alapja. A többi parancsnokkal is jó kapcsolatot alakított ki. Mintegy száz üldözött rejtőzködött a szalvatoriánusok központi házában. Sikerült megakadályoznia Chieti, L’Aquila, Orvieto és Ascoli Piceno városok pusztulását. Pinchas Lapide zsidó teológus szerint Pfeiffer páter mintegy 400 elítéltet, köztük nyolc zsidót mentett meg a kivégzéstől. Más forrás szerint 1944 áprilisában 150 foglyot szabadított ki. P. Pfeiffer 1945. május 12-én közlekedési baleset áldozata lett. Életrajzát idén írta meg Peter van Meijl, Bécsben dolgozó holland rendtársa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .