Európa

Az egykori hivatalos változat szerint az 1947-es születésű Jerzy Popieluszko atyát a lengyel belügy (SB) három embere hurcolta el és verte agyon 1984-ben. A lengyel bizottság azonban bizonyítékokat talált arra, hogy Popieluszkót a Varsótól ötven kilométerre északra fekvő Kazun melletti szovjet támaszpontra hurcolták, és csak napokkal később ölték meg.

Cseh püspökök az élet védelmében

A cseh püspöki konferencia október végén körlevelet adott ki, amelyben az élet védelmében és a bioetika kérdéseiben foglal állást. Az élet Isten szent ajándéka, ezért a püspökök elítélik az abortuszt, síkra szállnak amellett is, hogy az orvosok megtagadhassák ezt a beavatkozást. Leszögezik, hogy a születés előtti diagnosztika nem vezethet ahhoz, hogy várhatóan fogyatékkal születő gyermekeket halálra ítéljenek. A meddőség kezelése megengedett, kivéve azokat az eljárásokat, amelyek során a magzat nem a férfi és a nő természetes egyesüléséből jön létre. Felemelik a szavukat a magzatok bármilyen, akár egészségügyi célra történő felhasználása ellen is. Síkra szállnak az eutanáziát tiltó törvény mellett, és leszögezik: Isten törvénye és az emberek lelkiismerete felette áll az emberi törvényeknek.

Walter Kasper bíboros új könyve

Az ökumenikus mozgalom jövőjében nem kételkedik, mert a keresztény felekezetekben igen sok közös hittartalom van, és az egység utáni vágy erős. Walter Kasper bíboros, a keresztény egység pápai tanácsának elnöke október 28-án Freiburgban mutatta be a Herder Kiadónál megjelent új könyvét, melynek címe: Ahol a hit szíve ver – keresztény lét korunkban. Az ökumenét – mondta a bíboros – nem szabad a legkisebb közös nevezőként értelmezni. Sokkal inkább arról van szó, hogy tanuljunk egymástól. Ami Európát illeti, nagy válságban van, de nem az iszlám jelenlét, hanem a keresztény élet erőtlenedése miatt. A földrész az elvilágiasodással elveszti önazonosságát.

I. Pavle szerb pátriárka visszavonul

A 94 éves szerb ortodox pátriárka kifejezte szándékát, hogy visszavonul az „aktív szolgálatból”. A pátriárka 1990 óta töltötte be tisztét. Egy éve egy belgrádi katonai kórházban kezelik.

Hatvan országban korlátozott vallásszabadság

A Kirche in Not (Szükséget szenvedő egyház) nemzetközi katolikus segélyszervezet október 23-án közzétett tájékoztatása szerint a világ több mint hatvan országában akadályozzák a vallásszabadság gyakorlását. India és Pakisztán vonatkozásában a hindu szélsőségesek keresztényellenes erőszakcselekményeit rója fel a jelentés, illetve a szélsőséges iszlámisták terrorját. A mintegy 600 oldalas, A vallásszabadság világszerte című jelentés 14 országot nevez meg, ahol különösen súlyos sérelem éri a vallásszabadságot: köztük van Kína, Irán, Szaúd-Arábia, Bhután, Macedónia, Törökország, Görögország és Vietnam.

Híreinket az AFP, az AsiaNews, a CEF, a KNA, a La Croix, a Magyar Kurír,
valamint a Vatikáni Rádió anyagaiból válogattuk.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .