Európa

Az Európai Karitász és a francia EU-elnökség

A David Verger által vezetett Európai Karitász-küldöttség a közelmúltban Párizsban találkozott Philippe Etiennenel, a francia külügyminisztérium kabinetfőnökével. A karitászdelegáció a tárgyalás során kiemelte a nemzetközi közösség felelősségét a világméretű válság összefüggésében, amelynek a következményei elsősorban a szegényeket érintik. A pénzügyi rendszer megmentése érdekében tett intézkedések azt mutatják, hogy lehetőség lenne a szegénység enyhítésére is Európában és világszerte. Az EU-tagországok elkötelezettséget vállaltak, hogy a GNP (a bruttó nemzeti termék) 0,7%- át a hivatalos fejlesztési támogatásra fordítják. A karitász szerint többéves terveket kell készíteni a célkitűzés elérése érdekében.

Popieluszko boldoggá avatási ügye

A kommunista állambiztonsági tisztek által 1984. október 19-én meggyilkolt Jerzy Popieluszko varsói káplán (képünkön) boldoggá avatási ügyének első, egyházmegyei szakasza lezárult. Az ügyet felterjesztették Rómába, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjához.

Újabb nyolcszáz spanyol vértanú boldoggáavatási ügye

A XX. századi 498 spanyol vértanú boldoggá avatásának első évfordulóján Martínez Camino, a spanyol püspöki konferencia szóvivője hírül adta, hogy a spanyol egyházmegyékben 800 újabb vértanú boldoggáavatási eljárása folyik. A boldoggáavatási eljárások közül 47 már a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjánál van.

Schönborn bíboros több „civil kurázsit” kíván

A katolikus világiak nagyobb társadalmi elkötelezettségére és „civil kurázsijára” van szükség – mondta többek között Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek október 23-án a bécsi „Figl-házban” tartott evangelizációs akadémia vitáján. „Hiányzik a felkészült világi hívők hangja.” Még mindig „fentről”, a püspököktől várják azt is, ami nem az ő illetékességük. A legutóbbi választások előtt is sok levélben kérték tőle a politikai eligazítást, amiben a rátermett világi hívők, keresztény politikusok illetékesek.

Európa vallási térképe

Az európai keresztény egyházaknak Paul M. Zulehner bécsi professzor szerint az egyre színesedő vallási térképen átlagosan országonként 60 százalék a jelenlétük. Abonni egyetem katolikus teológiai karán tartott előadásában az európai kereszténység „átalakulási válságáról” beszélt. Jelentkezik egy agreszszív ateizmus és bizonyos vallási kiútkeresés. Érdekes módon a nagyvárosokban mutatkozik manapság az egyház iránt új érdeklődés.

Alekszij pátriárka válaszlevele

XVI. Benedek pápa október elsejei levelére válaszolva a moszkvai ortodox pátriárka köszönetet mond Benedek pápa kedves soraiért, majd nagyrabecsüléséről és őszinte jóakaratáról biztosítja őt. Örömmel állapítja meg, hogy tovább fejlődnek a katolikus egyház és a moszkvai patriarkátus közötti jó kapcsolatok az együttműködés szellemében. A közös gyökerekből táplálkozó összefogás elsősorban olyan sürgetően aktuális kérdésekben valósul meg, amelyekben a két egyház megegyező állásponton van. Ezek közül is a legfontosabb az evangélium hirdetése a ma embere számára, valamint a keresztény értékekről való tanúságtétel. Levele végén II. Alekszij pátriárka Isten segítségét kéri Benedek pápa szolgálatához, jó egészséget kíván neki, és testvéri szeretettel üdvözli őt.

Olasz nyelvű könyv a karmelita Marcell atyáról

A Karmelita Könyvkiadó (OCD) gondozásában 300 oldalas tanulmánykötet jelent meg olaszul az életszentség hírében elhunyt p. Marton Boldizsár Marcellről. A könyvet Bakos Rafael sarutlan karmelita atya, a boldoggáavatási eljáráshoz szükséges úgynevezett „positio” összeállítója gondozta. Hamarosan magyarul is megjelenik majd Marton Marcell (1887-1966) karmelita atya Szépszeretet című önéletrajzi írásának az eredeti kézirat alapján készített, úgynevezett kritikai kiadása.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .