„72 óra” Debrecenben

Bölcskei Gusztáv református püspök felhívta a figyelmet az összefogás, az összetartozás erejére. Ahhoz, hogy valamit jobbá tegyünk, egymás erejére van szükségünk. Az ökumenikus megmozduláson fontos, hogy ezt gyakorolva barátságok, kapcsolatok szövődjenek a fiatalok között. Ezt követte Felföldi László püspöki helynök imája, mely után a fiatalok hozzáláttak a munkához, a parkrendezéshez.

Az egész hétvége során párhuzamosan több helyszínen, előre beosztott csoportokban vették ki a részüket a fiatalok a munkából. Felújítási munkálatokat végeztek a Debreceni Református Kollégium óvodájában, a DMVJ Reménysugár lakóotthonokban. Nemcsak a fizikai segítségük, de a beszélgetésük, az idejük odaajándékozása is a program része volt. Meglátogatták a Szent Erzsébet Otthon, a Nagyerdei Református Idősek Otthona és a Kishegyesi úti Terápiás Ház lakóit.

A hétvége során a fiatalok ételt osztottak a hajléktalanoknak, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárában a később kiosztásra kerülő ajándékcsomagok előkészítésében vettek részt. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által fenntartott nappali melegedőben mintegy 100-150 rászoruló részére osztottak élelmiszert a hétvége reggeli óráiban. A programok végén a társadalom rászorultjai közül a legkisebbekhez, a Reménysugár gyermekeihez is ellátogattak. Berki Belián debreceni katolikus koordinátor elmondta, mintegy 50 résztvevő önkéntes munkájára számítanak. Tevékenységük tényleges segítséget is jelent, hiszen a dolgozók – mivel felváltották őket az ételosztásban – el tudtak menni aznap szabadságra. Véleménye szerint a hétvége gyakorlati haszna, hogy a program során a fiatalok olyan intézményekbe látogatnak el, ott kapcsolódnak be a mindennapos tevékenységbe, ahová egyébként nem jutnának el. Másrészt közelebb kerülve a szenvedő emberhez, önértékelésük, társadalomszemléletük is megváltozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .