Európa

Peter Smith cardiffi érsek papjainak írt tájékoztatójában megvilágította az emberi megtermékenyítésre és az embriológiára vonatkozó törvény legfontosabb kérdéseit, amelyeket a hónap végén vitat meg a brit parlament. A The Universe című katolikus hetilapnak nyilatkozva Smith érsek arra buzdította a katolikus híveket, hogy ők továbbra is küldjenek leveleket választókerületük parlamenti képviselőinek, amelyben kifejezik az abortuszt, az embriókísérleteket, valamint a félig ember és félig állat embriókkal végzett kísérleteket elítélő álláspontjukat. (Vatikáni Rádió/Magyar Kurir)

Keresztény-muzulmán konferencia Brüsszelben

A vallások a nyugtalanság okai lesznek, vagy éppen ellenkezőleg, egy békés folyamat szószólóivá válhatnak. Az október 20-án kezdődő konferencia erre kíván választ adni, keresve, hogy keresztények és muzulmánok hogyan tudnak egymás mellett élni a jövőben. A konferenciát a Európai Egyházak Konferenciája (KEK), az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európában élő muzulmánokkal való kapcsolatok bizottsága (CRME) rendezi. Mit jelent európai polgárnak lenni, hogyan élhetnek békében együtt a különböző vallások – ez korunk legégetőbb kérdései közé tartozik. A vallások ugyanis egyértelműen meghatározzák az emberek értékrendjét, életvitelét és a jövőről alkotott elképzeléseiket. A különböző kultúrák között a történelem során számos konfliktus adódott, amelyeken nem lehet egyik napról a másikra átlépni. Az európai országok alkotmányai és az emberi jogokról szóló egyezmények ugyanakkor garantálják, hogy mindenkinek alapvető joga, hogy egyénileg vagy közösségi szinten a saját vallását az azzal együtt járó kulturális tradíciókkal együtt megismerje és gyakorolja. Ez a meglévő sokféleség mindenütt türelmet, egymás megismerését és elfogadását jelenti. Az október 20-án kezdődő konferencia példát kíván adni arra, hogy az európai keresztények és muzulmánok képesek együttműködni az európai civil társadalom kialakításában és együttélésében. (Magyar Kurir)  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .