Elkészültek Baján az árvízi házak

Az árvíz utáni takarítást és fertőtlenítést követően a segélyszervezet magára vállalta Baja-Dunafürdő teljes kárfelmérését. Nem sokkal ezután megkezdődtek a helyreállítási munkálatok: a vakolás, villanyszerelés, burkolatcserék, a nyílászárók javítása és egyéb felújítási munkák, amelyekhez igény szerint az építőanyagot és a szakmai munkát is biztosította a karitász. Október 24-éig Baja-Dunafürdőn valamennyi ház elkészült: kívül és belül megújultak a burkolatok, újrafestették a homlokzatokat, a kerítéseket.

A felújított épületeket október 24-én adta át Zsigó Róbert bajai polgármesternek és a lakóknak Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Az ünnepélyes eseményen beszédet mondott Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács vezetője.


A helyreállítási munkákat többek között Baja-Dunafürdőn (48 ház), Mohácson (53), Bátán (3), Szőgyén (1) és Komárom-Koppánymonostorban (1) vállalta a segélyszervezet. A munkálatok összköltsége várhatóan száztízmillió forint lesz. Mohácson egy 2,5 kilométeres szakaszon a parti sétány takarítását és teljes felújítását a karitász kárpátaljai önkéntesei végezték. A szervezet igény szerint segít az ingóságok pótlásában is. A Szigetközben a mezőgazdasági károk enyhítésében is részt vesz a karitász: mintegy tízmillió forint értékben oszt étkezési burgonyát és hagymát, amely tavaszig kitart.

A karitász nagy erőkkel vett részt a védekezési és mentési munkálatokban a Duna egész magyarországi szakaszán. Több száz lapátot és gumicsizmát, ötvenezer palack vizet, naptejet és szúnyogriasztót, közel tízezer darab szendvicset, több ezer adag meleg ételt és kávét osztott a gátakon dolgozóknak. A kitelepített családok számára több száz matracot, katonai ágyat és ágyneműt biztosított. Az árvíz alatt a karitász kétszáz önkéntese vett részt a munkákban.

Katolikus Karitász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .