Élj, változz, szeress!

Fotó: Kling Márk

 

Homíliájában a főpásztor arra hívta az iskola tanárait és tanulóit, hogy növekedjenek a szeretetben. Beszédében a következőket mondta: „Három szót hoztam ma ajándékba: élj, változz, szeress! Tudsz élni? Örülsz az életnek? Engem a sérültek tanítottak élni. Tőlük tudom, mit jelent elfogadni a valóságot, és mi a különbség az elfogadás és a beletörődés között. Azok a mozgássérültek, akik beletörődtek a sorsukba, szüntelenül azt hajtogatták: ez van, ezt kell szeretni, valahogy majd csak túlélünk a halálig. S igyekeztek valami módon mérsékelni a fájdalmukat és a keserűségüket.
Ám voltak a mozgásukban korlátozottak között olyanok is, akik nem beletörődtek a helyzetükbe, hanem elfogadták. Ők is azt mondták, hogy ez van, ezt kell szeretni, de hozzátettek még valamit: erről a pontról kell növekedni. Élj, változz, szeress! Ők így gondolkodtak.
A döntést mindenki maga hozza meg. Mindannyian bizonyos testi, lelki és szellemi korlátok között élünk. Egyedül Istennek nincsenek korlátai. Ám nem az a baj, hogy együtt kell élnünk a korlátainkkal, hanem az, ha nem tudunk mit kezdeni velük, s ezáltal korlátoltak leszünk. Azok, akik képesek elfogadni a korlátaikat, jó döntéseket hoznak, változni akarnak, és a korlátaik nem akadályozzák őket a növekedésben.
Akarok-e változni, gyarapodni a szeretetben, az intelligenciában, a jóban? Mindegyikünk szívében sokkal több a jóság, mint a rosszaság és a bűn. Ám nem mindegy, hogy melyiket növelem. Nem mindegy, hogyan döntök. Vajon a bennem lévő jót bontakoztatom-e ki, vagy azt mondom, nem érdekel semmi, azt teszek, amit akarok, és olyan döntéseket hozok, amelyektől csak a sötétség növekszik bennem? Rajtunk áll, mit választunk.
Az életed ajándék. Embernek lenni ezt jelenti: szeretni és szeretve lenni. Aki úgy érzi, hogy szeretik, az kibontakozhat. Aki pedig úgy érzi, hogy nem szeretik, az tönkremegy, és elpusztítja magát.
Aki szeretni tud, az virul. Akit szeretnek, az boldog. És igaz ez fordítva is. Aki nem érzi, hogy szeretve van, az szenved, és élni sem akar. Élj, változz és szeress! Ezt a három szót hoztam ajándékba nektek. A többit rátok bízom, és a Szentlélekre” – zárta beszédét Varga László püspök. A szentmise végén Horváth András nagybajomi plébániai kormányzó köszönetet mondott a püspöki látogatásért. Varga László kaposvári megyéspüspök megáldotta a végzős diákokat, majd beszélgetésre hívta az iskola tanári karának tagjait.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .