Elhunyt Joachim Meisner bíboros

Joachim Meisner 1989 és 2014 között volt a kölni érsekség főpásztora. 2014 márciusában nyugállományba vonult, de ezt követően is Kölnben élt. Német­ország egyik legközismertebb egyházi személyiségének számított.
„Nem félt a haláltól, ezt újra és újra hangoztatta” – nyilatkozta utóda, Rainer Maria Woelki bíboros. „Számára Isten volt a középpontban, más igazán nem számított neki. Egész világát, gondolkodásmódját, cselekedeteit, politikai és társadalmi nézeteit is mindenkor Krisztusra alapozta. Számára a halál nem más, mint – ahogy fogalmazott – átmenet Isten egyik kezéből a másikba.”
Amikor Ferenc pápa értesült arról, hogy „az irgalmas Isten hirtelen és váratlanul magához szólította e világból Joachim Meisner bíborost”, részvéttáviratában mély fájdalmát és együttérzését fejezte ki Woelki bíborosnak.
„Együtt imádkozom Önnel és a kölni érsekség híveivel elhunyt főpásztorukért. Meis­ner bíboros mély hit és őszinte szeretet által vezérelve szentelte magát az örömhír hirdetésének. Urunk, Jézus Krisztus jutalmazza meg őt hűséges és rendületlen szolgálatáért, amely az emberek javát szolgálta Keleten és Nyugaton egyaránt, és a mennyben részesítse a szentek közösségében. Szívből adom apostoli áldásomat mindazokra, akik imádsággal és áldozattal emlékeznek az elhunytra.”
Joachim Meisner 1933. december 25-én született Breslauban (ma: Wrocław, Lengyelország). Családja 1945-ben Türingiába menekült. Erfurt városában szentelték pappá 1962-ben. Szolgálati ideje kezdetén káplán volt Heiligen­stadtban és Erfurtban, majd 1966-ban az erfurti karitász igazgatója lett. Három évvel később doktorált a Pápai Gergely Egyetemen, Rómában.
1975-ben erfurti segédpüspökké nevezték ki. 1980-ban II. János Pál pápa a Berlini Egyházmegye élére helyezte, amely a város keleti és nyugati részét is magában foglalta. Kelet-Berlinben volt a székhelye, de átjárt a város nyugati részébe is. 1983-ban II. János Pál pápa, akivel személyes barátságot ápolt, bíborossá kreálta, majd 1989-ban Joseph Höff­ner bíboros utódaként Köln főpásztorává nevezte ki. A lengyel pápa döntése akkor tiltakozást váltott ki.
1982 és 1989 között a német püspöki konferencia elnöki tisztét viselte. 1999-ben az Európával foglalkozó második rendkívüli szinóduson megbízott elnökként vett részt. Tagja volt a bíborosi tanácsnak, amely a Szentszék szervezeti és gazdasági problémáinak tanulmányozásával foglalkozott.
2013-ban Meisner bíboros megrendülten fogadta a hírt, hogy lemondott XVI. Benedek pápa, akivel szintén baráti kapcsolatban állt. „Mindhalálig – ezt nemcsak a házasságra vonatkoztatom, hanem a pápai hivatalra is” – ezzel indokolta, miért sújtotta le a pápai bejelentés híre. Később – saját megfogalmazása szerint – szertefoszlottak az előítéletei; Benedek pápa meggyengült egész­ségi állapotára való tekintettel megértést tanúsított.
Joachim Meisner bíboros 2005-ben részt vett a konklávén, amelyen megválasztották XVI. Benedeket, majd 2013-ban Ferenc pápa megválasztásakor is a bíborosi testület tagja volt. Halálával a bíborosi kollégium tagjainak száma 224-re változott, ebből 121 a pápaválasztó, azaz a nyolcvan év alatti bíboros.
Idén május 6-án Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek volt a főcelebránsa és szó­no­ka­ a hagyományos esztergom-budapesti főegyházmegyei zarándoklat szentmiséjének, amelyet Mindszenty József hercegprímás halálának 42. évfordulója alkalmából az esztergomi bazilikában mutattak be. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival és számos paptestvérrel együtt mutatta be.

Forrás: Katholisch.de

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .