Elhunyt Barlay Ödön Szabolcs
Fotó: Simon Erika

 

A megboldogult lelki üdvéért szentmisét mutatttak be július 18-án a Budapest-Szentimrevárosi Szent Imre Plébániatemplomban. Barlay Ödön Szabolcsot július 19-én helyezték örök nyugalomra a siklósi temetőben.
Barlay Ödön Szabolcs 1919. október 31-én született. 1944. május 17-én szentelte pappá Mindszenty József. 1945 novemberétől a római állami egyetem ösztöndíjasa volt, majd Mindszenty bíboros másodtitkáraként tevékenykedett. 1950-ig a ciszterci rend közösségében, majd az Esztergomi Főegyházmegye papjaként szolgált. A kommunista diktatúra alatt fiatalok oktatásával is foglalkozott, ezért kitiltották az ország valamennyi iskolájából, és ellehetetlenítették papi szolgálatát. 1958-ban, majd 1961-ben államellenes összeesküvés vádjával letartóztatták, több évi börtön után amnesztiával szabadult. A börtönévek után papi tevékenységet nem végezhetett. Megnősült, három gyermeke született, később egyházi engedéllyel visszalépett a klerikusi státuszba.
1994 óta Székesfehérváron élt. Nyugdíjas éveiben a szemináriumi, a Szent Imre- és a vasútvidéki templomokban tevékenykedett. Rubinmiséjét 2014-ben mutatta be a székesfehérvári ciszterci templomban.
Tudományos pályafutása során – egyház- és irodalomtörténészként – számos könyve jelent meg. A Magyar Tudományos Akadémia 1993-ban nagydoktorrá avatta. Az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz Kutatócsoport, majd 2004-től a Professzorok Batthyány Köre tagja volt. Székesfehérvár 2013-ban Pro Civitate díjjal ismerte el a közösségért végzett munkáját. Áldozatos kutatómunkát végzett Prohászka Ottokár püspök szellemi hagyatékának feltárásáért, fennmaradásáért és átörökítéséért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye, Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..