Elfogadták a törvénymódosítást

A parlament június 26-án szabályozta újra az egyházként való elismerés rendjét, miután négy hónappal korábban az Alkotmánybíróság az egyházi törvény több rendelkezését is megsemmisítette. Az új szabályok szerint minden vallási közösség használhatja majd az egyház megnevezést.


A köztársasági elnök a törvényt visszaküldő levelében azt írta: Az egyházként való elismerés rendjét újraszabályozó törvény hatályon kívül helyezi az egyházak nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszokat. A törvénymódosítás következő paragrafusai azonban az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek önmagukban nem értelmezhetők. E módosítás jogbizonytalanságot okoz. A jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen – hívta fel a figyelmet állásfoglalásában Áder János.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter zárószavazás előtti módosító javaslatában orvosolta az államfő kifogását. A tárcavezető indoklásában azt írta: javaslata kiküszöböli a jogszabály azon pontatlanságait, amelyek a törvényalkotó eredeti szándékával ellentétesen a törvény egyes rendelkezéseinek hatályvesztését okozták volna.

(MTI)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .