Életvédő konferencia Pócspetriben

A tavalyi konferenciához hasonlóan idén is a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthont az eseménynek. Ezúttal az intézmény tornatermét is megnyitották a résztvevők előtt.
Világszerte számos eseményt tartanak idén a Humanae vitae kezdetű enciklika megjelenésének 50. évfordulója alkalmából. Pócspetriben a Magyarországi Billings Központ és a Vianney Testvérek közösségének szervezésében nemcsak a születésnapját ünneplő enciklika, de a Billings ovulációs módszer (BOM) 65. évfordulója is okot adott az ünneplésre.
A konferenciát Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök nyitotta meg, aki a természetes családtervezés fontosságáról beszélt. Meghívására Evelyn és John Billings 1992 májusában egy hetet töltött Magyarországon. A főpásztor elmondta: a BOM természetes családtervezés módszerének eredményessége megkérdőjelezhetetlen, megbízható tudományos alapokon nyugszik. Szent VI. Pál pápa 1969-ben a Nagy Szent Gergely-rend kitüntetését adományozta John Billings­nek a családokért végzett munkájáért.
Ezt követően a Fília közösség fiataljainak misztériumjátékát tekinthették meg a jelenlévők: előadásuk a tiszta szerelemről szólt, annak nehézségeiről, szépségéről, a szerelmeseknek korunk kísértéseivel, csábításával és a hazug örömök ígéretével szembeni küzdelmeiről. Az előadás után az iskola aulájában folytatódott a konferencia. Szenes István FSV plébános, a Viennay Testvérek a Tisztuló Lelkekért közösség priorja a Humanae vitae kezdetű enciklikáról beszélt. Úgy fogalmazott, a pápai dokumentum mondanivalója ma aktuálisabb, mint valaha. VI. Pál pápa az értékek és a házasság szentségének védelmében emeli fel hangját. Szenes István a Humanae vitae megjelenésének előzményeiről és fontosságáról is szólt. Hangsúlyozta: az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy a párok az enciklika útmutatásai szerint éljék a házasságukat az, hogy hisznek benne.
Ha Isten kezéből elfogadják azt a tényt, hogy vannak termékeny és terméketlen időszakok, s eszerint élnek, akkor megőrzik házaséletük tisztaságát. Ez az egyetlen elfogadható módszer, hiszen a fogamzásgátlás minden eszköze életellenes. A nő és a férfi testi egyesülése a teljes önátadás és elfogadás legintimebb cselekedete, s mindig magában hordozza az életadás lehetőségét. Ez Isten csodálatos ajándéka teremtményei számára: ennek megélésére nyújt lehetőséget a Billings-módszer alkalmazása – hangzott el az előadásban.
A programok közötti szünetekben a résztvevők megcsodálhatták a Billings-babák fotóit – akik közül egy a konferencián is jelen volt –, s megtekinthették a Vianney Testvérek közösségének legújabb kiadványait.
Az igazság felragyog mottóval lelkipásztorok tettek tanúságot a Humanae vitae és a Billings-módszer pasztorális vonatkozásairól. Papp László egyeki plébános nagyon fontosnak tartja a fiatalok meghívását arra, hogy bátran szembemenjenek a korszellemmel, és az értékek megőrzésére törekedjenek. Czier István mezőfényi plébános elmondta: a teológia elvégzését követően még nem volt megfelelő eszköz a kezében ahhoz, hogy tudja, mit tanácsoljon a házasság előtt álló jegyeseknek. A megoldást keresve jutott el a Billings-módszerhez. Tervei között szerepel, hogy Nagykároly környékén létrehozzák a Billings Központ egyik alközpontját. „Én sem tanultam semmit arról, hogyan kell praktikusan segíteni a házastársakat” – fogalmazott Tokodi László domonkos atya. Elmondta: sokáig csak azt tudta mondani a házaspároknak, mi az, ami nem megengedett, ám arra nem volt mód, hogy megfelelő útmutatást adjon a pároknak arra nézve, mit lehet, mi az, ami működhet. Erre kínál megoldást a Billings-módszer és annak oktatása. Ezt követően házaspárok tanúságtétele következett, majd Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ vezetője megköszönte a felszólalók bátorságát és megerősítő szavait. Leszögezte: ezek a tanúságtételek nem kitalált tanmesék, hanem valós történetek házaspárokról, családokról, babákról, életekről, fájdalmakról, megtisztulásokról, megtérésekről.
A konferencián Olaj-Rabócz­ky Anett történetét is megismerhették a jelenlévők: a négygyermekes édesanya személyes tapasztalatai alapján beszélt az abortuszról, a posztabortusz-szindrómáról és azoknak a kismamáknak a gyógyulási lehetőségeiről, akik az abortusz mellett döntöttek. A lelki adoptálásról is szólt: egy veszélyben lévő magzat lelki örökbefogadásáról, akiért kilenc hónapon át naponta imádkozunk, bízva abban, hogy szülei az élet mellett döntenek.
Tima Renáta, a Gyermekáldásra várva című könyv szerzője a meddőség problémájáról szóló előadásában elmondta: férjével három gyermeket fogadtak örökbe, akiket szeretetben nevelnek, megélve a szülői lét minden nehéz­ségét és szépségét. „Hogy milyen az élet az örökbefogadásban? A semmihez képest ez a minden – fogalmazott. – Az egyik tanúságtevő ma a Jézusnak ajándékozott életről beszélt. Azt gondoljuk, hogy mi ajándékozzuk az életünket Krisztusnak, de tulajdonképpen őt kapjuk ajándékul. Ez egy élethivatás. Isten megajándékozottjai vagyunk” – hangsúlyozta Tima Renáta.
A konferencia végén kon­ce­lebrált szentmisét mutattak be a Szent Kereszt felmagasztalása templomban. Homíliájában Gyulay Endre nyugalmazott püspök a házasság szentségének fontosságáról beszélt. Úgy fogalmazott, a Szentháromság tükörképe a földön a család, hiszen az ember családban él, párt választ magának, közösséget élethivatásában vagy házasságában, mert egyedül nem teljes.
A szentmise után a templom kertjében megáldották az Imádkozó ember szobrát.

(A Magyarországi Billings Központ elérhetőségei: Nyíregyháza, Pásztor u. 5; 06/30-422-9889; www.billings.hu; info@­bil­lings.­­hu)

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .