Életre váltani…

Sokan korábban még nem jártak Hajdúdorogon, s most megismerhették az egyházmegye névadó városát és a székesegyházat, a helybéliek pedig vendégszeretettel fogadták az érkezőket. A zarándoklat előtti délutánon lelkigyakorlat várta a híveket a Szent Bazil Oktatási Központban, amelyet a vasárnapi, ünnepi szent liturgiához hasonlóan Baán István szórvány helynök vezetett. A lelkigyakorlat témája Szent Efrém fohászai voltak, melyeket több szertartásban is elmondanak a görög katolikusok nagyböjt idején. Baán István hangsúlyozta: a zarándoklatnak nem csupán témája, de célja is Szent Efrém fohászainak megélése. Nagyböjt harmadik, kereszthódoló vasárnapja révén hozzátette, mindnyájunk feladata, hogy saját keresztünket életadó keresztté tegyük, amely majd beleillik a paradicsom ajtajának zárjába.

A helyiek és a zarándokok által megtöltött székesegyház ünnepélyes hangulatot árasztott. A szent liturgiát körmenet követte, ebéd után pedig a hívek paraklisszal (kérő ájtatosság Szűz Máriához) búcsúztak a csodatévő kegyképtől.

Szent Efrém fohászai

Életem ura és uralkodója, ne engedd hozzám a jóra való restség, a könnyelműség, a pénzvágy és a megszólás szellemét!

Ajándékozd inkább szolgádnak a józanság, az alázatosság, az állhatatosság és a szeretet lelkét!

Igen, Uram, Királyom, add meg, hogy megismerjem bűneimet, és meg ne ítéljem felebarátomat, mert áldott vagy örökkön-örökké! Ámen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .