Életre szóló barátság Jézussal

Fotó: Egri Főegyházmegye

 

Idén a találkozó mottójául a következő szentírási sort választották a szervezők: „Tegyetek meg mindent, amit kér!” (Jn 2,5)
A szentmise kezdetén Ternyák Csaba érsek köszöntötte a vendégeket, közöttük azokat, akik már tizedszer, illetve akik először jöttek el a találkozóra. Mint elmondta, október 7-e Rózsafüzér Királynője emléknapja, a Szűzanya ünnepe. Hangsúlyozta, hogy száz évvel ezelőtt történt a fatimai jelenés, amikor a Szűzanya megjelent a pásztorgyerekeknek, arra kérve őket, hogy imádkozzák a rózsa­füzért. Erre emlékezve mondjuk ezt az imádságot október hónapban a katolikus templomokban. Az egri érsek köszöntötte Erdő Péter bíborost, aki a megjelent papokkal közösen mutatta be a szentmisét.
Az esztergom-budapesti érsek szentbeszé­dében elmondta, ő maga – ikertestvérével együtt – hatéves korában kezdett el ministrálni. Mindennap örömmel mentek a templomba, és megtanulták, melyek az oltár körül végzendő feladatok. Sokan voltak. Akkoriban, különösen a ministránspróbákon, amikor a plébánosuk a szentmiséről beszélt nekik, megértették, hogy a liturgiában valami nagyon fontos dolog történik. Jézus Krisztus titokzatos módon jelen van a szentostyában, s ennél az áldozatnál semmi sem lényegesebb a világon. Erdő Péter arról is szólt, hogy ministrálás közben érezte meg, egész életében az oltár körül lesz a helye. A bíboros a ministrálás lényegét megfogalmazva hangsúlyozta: mindennek a közepén az életre szóló barátság áll Jézus Krisztussal. Napjainkban sokan mondják, hogy minden megváltozott, a mai világban minden másképp van. Ám Jézus Krisztus tegnap és ma mindig ugyanaz.
Jézus a ti korotokban rajtatok keresztül akar szólni, úgy, ahogyan ti szoktatok beszélni egymással – hangsúlyozta a főpásztor a ministránsokhoz fordulva. A kereszténység alapkérdése nem elvont filozófiai probléma, hanem a személyes kapcsolat a názáreti Jézussal. Amikor a rózsafüzért imádkozzuk, a Szűzanya vezetésével újra meg újra Jézussal találkozunk. A rózsa­füzért imádkozva találjuk meg magunkat is. A szónok hangsúlyozta: keressük Krisztus közelségét az imádságban, a liturgikus szolgálatban, főképpen pedig a szentáldozásban.
Az ünnepi szentmisét követően a főszékesegyház lépcsőin elkészítették az ilyenkor szokásos közös fotót, majd a résztvevők csoportokat alkottak a délutáni foglalkozásokhoz. A papok és a hitoktatók találkozhattak Erdő Péter bíborossal és Ternyák Csaba egri érsekkel, s megoszthatták velük gondolataikat.
Délután az esemény résztvevői az érseki palota udvarán élő rózsafüzért alkotva együtt imádkoztak, majd a ministránsok a székesegyházban beszélgethettek Erdő Péter bíborossal. A találkozó litániával zárult.

Forrás: Homa János/Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .