Imádság és együttlét Nagymaroson

Fotó: Tibély Gergely

Sillye Jenő és barátai énekes imádságával vette kezdetét október 7-én a nagymarosi ifjúsági találkozó, melyre az ország minden egyházmegyéjéből és a határon túlról is sokan érkeztek.
Nemcsak mi keressük Istent, ő is keres minket – hangsúlyozta tanításában Nagy Bálint, a magyar jezsuita rendtartomány hivatásgondozója, aki az Istennel való találkozás „terébe” hívott: abba a belső térbe, ahol rátekinthetünk a jelen lévő Istenre.
Jézus azt mondja: én vagyok a szőlőtő, ti vagytok a szőlővessző. Gyümölcsöt akarunk teremni, jó gyümölcsöt, ami igazán finom. Szeretnénk jól imádkozni, jót tenni, de befeszülünk, és nem megy. „Gyertek oda, ahol vagytok!” – buzdított az előadó. Itt az ideje, hogy figyelmünket a szőlőtőre irányítsuk. „Nyugi! Itt vagytok, rajtam vagytok!” – szól a meghívás. Ahol vagyunk, az jó, elegendő.
Az imádságban megszületik a csoda, és az élet elkezd újra élni bennünk, s ami addig nem ment saját erőből, az rajta keresztül sikerül.
Amikor imádságról beszélünk, kapcsolatról beszélünk. Isten is keres bennünket. Neki is vannak vágyai: életet akar adni, gyógyítani, felemelni. Merjünk beszélni neki mindarról, ami bennünk zajlik, hogy válaszolhasson! Nem kell késznek lennünk. Merjünk letérdelni úgy, ahogy vagyunk. Ebből tudunk igazán élni. Isten oda akar belépni, ahol nem vagyunk rendben: ott tudunk leborulni előtte. Arra vagyunk meghívva, hogy az Úrral legyünk – hangzott el a délelőtti elmélkedésben, amelyet közös szentségimás követett.
„Akinek a nevében itt állok, az Úr Jézus Krisztus, azért jött, hogy tüzet gyújtson a földön. Remélem, már lángol bennetek ez a tűz” – fogalmazott Varga László püspök, aki Palánki Ferenc püspökkel és több mint ötven paptestvérével együtt mutatta be a szentmisét.
„Szeretnélek megívni benneteket arra, hogy felfedezzétek a jobbik részt.” Szentbeszédében Varga László a Lukács-evangélium ismert történetét idézte fel, amikor Jézus meglátogatja Mártát és Máriát. Mindketten nagyon szeretik. Márta nyüzsög, készíti az ételt, testvére azonban nem vesz részt a munkában, csak odaül Jézus lábai elé, és figyel. Egy idő után Márta kiakad, s kéri Jézust, szóljon Máriának, hogy segítsen. Jézus nagyon érdekes választ ad: „Márta, Márta! Sok mindennel törődsz, sok minden nyugtalanít, de csak egy a fontos. Mária a jobbik részt választotta, és nem is veszíti el soha.” Ezt a jobbik részt kellene felfedeznünk, mert elveszítettük – hangsúlyozta a főpásztor. Kultúránk az „aktivitás eretnekségétől” szenved. Nem tudunk igazán lenni és jelen lenni, csak tenni, akciózni. „Fedezzétek fel a jobbik részt: a csendes, figyelmes szeretettel való létet. Nemcsak az Oltáriszentség előtt, hanem mindenhol. „Tegyétek az imátokat élővé – buzdított Varga László püspök.
Imádkozzátok az életeteket, vigyétek az Úr elé! Mindent beszéljetek meg vele, mert minden érdekli, a legkisebb rezdülésetek is. Éljétek az imátokat! Mindazt, amit megértetek az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel való személyes kapcsolatban az életetekre vonatkozóan, azt váltsátok tettekre, és imátok élő lesz. Engedjétek, hogy a Szentháromság szenvedélyes szeretete bevonja lényeteket e szeretetáramlásba; engedjétek, hogy szeretetetek szenvedélyes legyen, ne távolságtartó, passzív, időnként odafigyelő szeretet. Álljatok igaz szívvel Isten elé! Ne szégyelljétek a bűneiteket, hanem bánjátok meg! Valljátok meg, hogy rászorultok az irgalmára, szeretetére! Merjétek fölvállalni minden gyengeségeteket, sebeiteket! Ő a ti gyógyítótok. Ne játsszatok szerepet az imában! Engedjétek meg, hogy imátok mély legyen! Ez az egyetlen módja annak, hogy egészben láthassuk a valóságot, mert csak az imádságos ember látja egységben a természetfölötti és a természetes világot. Csendesedjetek el! Túl sokat fecsegünk, Isten előtt is. El kell csendesedni, meghallgatni őt, és meghallani, mit mond a Szentlélek által az életedre vonatkozóan. Tegyétek az imátokat olyan imává, amely átváltoztat, megváltoztat! Nem vagyunk készen a szeretetben. Ti sem, én sem. Mindig változnunk kell, növekednünk a szeretetben Isten, egymás és önmagunk iránt. Akarjátok a változást, ne féljetek tőle! Engedjétek meg Istennek, hogy megváltoztasson az ima közbeni találkozások révén! Aki nem akar változni a szentség irányában, az nem mondott igent az élet teljességére, csak éldegél egyik napról a másikra. Engedjétek meg, hogy Szentlelke által titeket is szentté tegyen a mennyei Atya!”
A több mint kilencven önkéntes vezette gyerekmaros programjaiba idén rekordszámú, 652 gyermek kapcsolódott be, akik – a nagymarosi találkozók hagyományát követve – a szentmise végén az oltár elé vonultak, hogy minden résztvevő együtt részesülhessen a záró­áldásban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .