Életmód – a hit segítő ereje

A Magyarországon folytatott felmérések is igazolták például, hogy a negyvennégy év alattiak csoportjában a nem hívők 2,6-szor, a vallásukat nem gyakorlók 2,8-szor nagyobb arányban dohányoznak. A vallásukat rendszeresen gyakorlók negyvenhárom százalékkal kevesebb cigarettát szívnak, mint az országos átlag, a nem hívők tíz százalékkal többet (Kopp Mária kutatásai alapján). A dohányzás egészségkárosító hatása pedig nyilvánvaló tény.

Ugyanígy egyértelműen alacsonyabb a tömény alkohol fogyasztása is a magukat hívőknek vallók körében. Bizonyítottnak tekinthető, hogy minél erősebb a személy vallásos elköteleződése, annál kisebb a valószínűsége, illetve veszélye annak, hogy alkohol- vagy kábítószerfüggővé válik. Ez nem csupán a vallásos tiltás következménye, hanem azzal is összefügg, hogy a vallásos ember az élet feszültségeivel más módon is meg tud birkózni, így kisebb eséllyel keveredik olyan környezetbe, amely magával rántja.


Maga a vallásos gyakorlat is a mértékletességre, az arányok és egyensúlyok megtalálására oktat. Olykor egy-egy otthonról hozott mondat is életre szóló eligazítást és védelmet jelenthet. Ilyen számomra édesapám mondása: „Inni csak örömben szabad.” Vagy egy másik, amelyet lelkiatyánktól őrzök: „Egy korsó sörben nincs semmi rossz. A másodikba már belelóg az ördög farka. A harmadikban már nyakig lubickol.”

Az alkohol és a drog nagyon gyakran megtalálható a balesetek és az erőszakos cselekmények hátterében is, tehát nemcsak krónikus betegségek formájában árt az egészségnek. Nem beszélve arról, milyen terhet jelenthet egy alkohol- vagy drogfüggő ember a környezete, a családja számára – nemcsak pszichésen, de akár fizikai értelemben is.

Érdekesek lehetnek azok a felmérések, melyek annak okát vizsgálták, miért nem iszik valaki. Egy kutatásban egyetemistákat kérdeztek erről. Azt találták, hogy legkevésbé azok hajlamosak az ivásra, akik mélyen vallásosak, illetve akiknek meggyőződésük, hogy a részegség bűn. Egy másik vizsgálatban kilenc és tizenhét (!) év közötti lányok körében keresték a rendszeres italozás okát. Az egyik legerősebb motiváló tényező az idősebbek, illetve a barátnők példája volt. Második helyen a fiatalok azt említették, hogy a közös alkoholfogyasztás során lehetőség nyílik a személyes gondok megosztására. Meglepő eredmény, hogy a gyerekek italozásával szemben a legerősebb védelmet a család vallásossága jelenti, ezen belül is az apa istenhitének erőssége, illetve a vallási közösséghez tartozás intenzitása.

Elgondolkodtató…
orvos-diakónus

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .