Élet születik

Fotó: Merényi Zita

 

Köztudott, hogy a katolikus álláspont csak bizonyos határok között tartja elfogadhatónak a fogantatás elősegítése érdekében végzett egész­ségügyi beavatkozásokat. A meddőség napjainkban a gyermekáldásra váró párok húsz százalékát érinti. A Budai Irgalmasrendi Kórházban (BIK) működő Keresztény Családi Centrum a leginkább tiltásairól ismert, vitákat is kiváltó egyházi tanítás és a keresztény erkölcsiség talaján állva segíti a családalapítást. Kik, mivel és milyen hozzáállással fogadják az ide betérőket? Mi az a többlet, amit nyújtani tudnak nekik? Ennek jártunk utána egy páciens bőrébe bújva, kérdéseit magunkévá téve és az egyes szakterületek képviselőinek segítségét kérve.
A centrum 2017 tavasza óta működik, amikor a kormány támogatásával két kórházi osztály, a BIK nőgyógyászata és a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának szülészete együttműködésével létrehozták a Keresztény Anyasági Központot. Ennek továbbgondolásával jött létre a Keresztény Családi Centrum, amely a családtervezéshez nyújt testi, lelki és spirituális támogatást.
Az érkezőt fogadó koordinációs központ és a centrum illetékességébe tartozó szakterületek – a nőgyógyászat, az endokrinológia, az andrológia és a lelkigondozói szolgálat – ambulanciái megújult környezetben és modern technikai háttérrel dolgoznak. A kórház most épülő új szárnyában pedig hamarosan helyet kap egy nőgyógyászati műtéti beavatkozások elvégzésére alkalmas, tizenöt ágyas fekvőbetegosztály is.
A Keresztény Családi Központhoz segítségért fordulók első alkalommal egy koordinátorral találkoznak, aki megismeri a páciensek kórtörténetét és jelenlegi panaszait, s ezek alapján felveszi az anamnézist. A későbbiekben ő az, aki végigvezeti, elkíséri őket a kivizsgálás és a kezelés útján. Bár a központ nyitott a serdülők és a fiatal felnőttek prevenciós ellátására is, a legtöbb páciens még­is a gyermekvállalás szándékával keresi fel az intézményt. A koordinációs központ vezetője Szigetvári Zsuzsa, ő felelős az intézmény munkájának összehangolásáért, de a betegellátásban is részt vesz. A meddőségi centrumból érkezett szülésznő értő, érzékeny és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező segítő. Arról beszél, hogy ezen a nagy jelentőségű első beszélgetésen indul útjára az a folyamat, amelyet elejétől a végéig meghatároz a családi központ egyik legfőbb erőssége, a személyre szabott odafigyelés. A koordinátor célja, hogy felmérje, mire van szüksége az adott párnak, s az ő fel­adata a bizalmi viszony kiépítése is. Többségükben olyan párok kerülnek ide, akik már sokfelé jártak, sok csalódáson mentek keresztül, és hiába költöttek el rengeteg pénzt, nem kaptak választ a kérdéseikre. „Megviselt emberek ülnek velünk szemben. Nehéz ez a beszélgetés, sokan minden második mondatnál elsírják magukat a korábban megélt traumák és a sikertelenség miatt” – mondja Zsuzsa.
A koordinátor kezében futnak össze a szálak a páciensek ellátása során: vizsgálati időpontokat kér számukra, figyelemmel kíséri, melyik pár hol tart, hogyan halad előre, és ha megtorpan, hogyan léphet tovább. A koordinátor alapállását a megértés, a nyitottság és az elfogadás jellemzi. Időt fordít minden páciensre, odafigyel rájuk, mert tudja, ezzel segíthet a legtöbbet.
Zsuzsa maga is átélte a családalapítás nehézségeit, és tudja, hogy a bizonytalanság felőrli az embert, a párkapcsolatot, de akár még a hitet is. „Ebben a folyamatban megtörhet az ember. Rengeteg dolgot kaptunk a Teremtőtől: gyógyszereket, értelmet, lelket, jó szívet – ezt mind mobilizálni kell a cél érdekében” – mondja.
A beszélgetésen a feleség és a férj is részt vesz. Nemcsak azért, hogy a koordinátor mindkettejüket megismerhesse, hanem azért is, mert a gyermekvállalás mindkét fél közös ügye, s a gyermektelenség terhe és fájdalma is mindkettőjüké. Bár a közvélekedés a meddőséget sokszor még ma is a nők problémájának tartja, az ok valójában fele-fele arányban keresendő a nőben és a férfiban. Erről a pontról indul a kivizsgálás folyamata, és igény esetén elkezdődhet a lelki segítségnyújtás is.
A pszichológiai bekapcsolása a kezelésbe a családi centrum egyik erőssége. Illés-Tóth Anna mindössze két hónapja dolgozik a centrumban mentálhigiénés szakemberként, de görögkatolikus parókus férjével évek óta aktív szereplői a lelki segítségnyújtásnak. Anna kilenc gyermek édesanyja; tudja, milyen öröm a gyermekáldás. „Magam is átéltem, hogyan segítheti, illetve hátráltatja a lelkiállapot a gyermekvállalást. A krízis, amely óhatatlanul kialakul attól, hogy várjuk, de nem jön, előbb-utóbb még a nagyon empatikus párkapcsolatot is megterheli” – vallja. Ahogy beszélgetünk, megértem, mek­kora érték, hogy a lombikot elutasító katolikus álláspont más eszközökre irányítja a figyelmet. „Aki belevág a lombikprogramba, nem tudja mi vár rá, sem fizikai, sem lelki szinten. Mindent alárendel annak a célnak, hogy gyereke szülessen. Megvannak a veszélyei annak, hogy az ember azt gondolja, a gyerekkel minden megoldódik, akkor majd minden jó lesz.” Anna tapasztalata szerint a párok nemcsak a gyermekáldás késlekedése miatt vannak nehéz élethelyzetben; általában mindenkinek van egy „hozott csomagja” is. Tanulás, előrejutás, egzisztencia – az emberek óriási elvárásoknak igyekeznek megfelelni, általában egyénként és párként is túlvállalják magukat. Este érnek haza a munkából, gyakran szombaton is dolgoznak. Alig van idejük egymásra, pedig a jó együttléthez, az egymásra hangolódáshoz, az intimitás megéléséhez hosszabb időre van szükség. Emellett pedig ott vannak a gyermekvállalással kapcsolatban korábban megélt kudarcok, az előző baba elvesztése miatti fel nem dolgozott gyász, és sok esetben a szülőkkel megélt élettörténet nehézségei is. A lelki támogatás célja, hogy a páciensben elinduljon egy lelki folyamat, jobban rálásson az élethelyzetére, és a lelki­gon­dozó segítségével elkezdjen dolgozni ezzel. Ez hosszabb időt vesz igénybe, de aki végigjárja ezt az utat, az megszabadulhat a szorongásaitól, bensőleg felszabadul, és helyet tud adni az új életnek. A lélekben végbemenő változás testi változást is eredményez – mondja Anna.
A lelki segítségnyújtással párhuzamosan halad a kivizsgálás. A férfi andrológiai vizsgálata általában gyorsan lezajlik. Fűrész Katinka fiatal biológus pontosan tudja, mennyire zavarba ejtő a férfi számára az első találkozásuk, de fel van készülve erre. Szakszerűen elmondja, mit vizsgál: van-e fertőzés, nem akadályozott-e a sejtmozgás, megfelelő-e a sejtek száma és alakja.
A nő vizsgálata a ciklushoz kötött időpontokban történő vérvételek alapján a hormontükör felállításával kezdődik. Nézik a pajzsmirigyműködést, mérik a vércukorszintet. Ha az eredmények megvannak, akkor kezdhet foglalkozni a pácienssel az endokrinológus és a nőgyógyász. Mondok Ágnes endokrinológus főorvos segít eligazodni a hormonokkal foglalkozó tudományterületen, amely az elmúlt húsz évben vált meghatározóvá a termékenység ügyében. Mint mondja, gyakran előforduló probléma a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, illetve működészavara, ami terméketlenséghez, nőknél a menstruációs ciklus zavaraihoz vezethet. Egyre gyakoribb az inzulinrezisztenciához társuló cikluszavar és meddőség is. Az agyalapi mirigy betegségei közül pedig elsősorban a prolaktin-túltermelés vezethet a reprodukciós képesség zavaraihoz. Az endokrinológus feltárja az okokat, és javaslatot tesz az orvoslásukra is. Ágnes elmondja, orvosként abban tud segíteni, hogy tájékoztatja a páciensét, mi milyen megterheléssel jár a szervezete számára.
A nőgyógyászati területet bemutató Beke Artúr éjszakai ügyeletből érkezik a beszélgetésre. A Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosa hangsúlyozza: napjainkra súlyos problémának számít a meddőség, amely a párok több mint egyötödét érinti. És ez az arány a gyermekvállaló életkor fokozatos kitolódásával még tovább fog emelkedni. Elmondja, milyen fontos az a légkör, személyes figyelem, amit a központ nyújt a pároknak. Az ő feladata az anatómiai eltérések, a teljes vagy részleges elzáródások felderítése. Ezek a problémák genetikai okokra, fertőzésekre, gyulladásokra, illetve nemritkán endometriózisra vezethetők vissza. Orvoslásuk hamarosan helyben is lehetővé válik a nőgyógyászat műtéti beavatkozások végzésére is alkalmas fekvőbetegosztályának megépülésével.
A Keresztény Családi Centrumban ez az a szint, ahol a szentszéki álláspont alapján az eljárás megáll. Itt az asszisztált reprodukciós technikák egyetlen módját sem alkalmazzák.
A központ vallástól és világnézettől függetlenül természetesen mindenki számára nyitott. Keresztény szellemiségénél fogva azonban különösen sok hívő ember keresi fel az intézményt. A beszélgetésekben sűrűn kerülnek elő spirituális és egyházi kérdések is. Egy harmincéves fiatalasszony hét év sikertelen próbálkozás után fordult segítségért a központhoz, mert férjével úgy érezték, korábban nem kaptak megfelelő választ a kérdéseikre: azt mondták nekik, hogy a gyermekvállalási krízis spirituális síkon is megoldható.
Vigasztalhatunk-e azzal, hogy ez Isten akarata? Megfelelő-e az a hozzáállás, amely kizárólag búcsújáróhelyre irányítja, a szentek közbenjárását kérő imára buzdítja az érintetteket? Csépányi Gábor atya, aki évek óta szervez lelkigyakorlatot a gyermekre váróknak Mátraverebély-Szent­kúton, fontosnak tartja, hogy az Egyház kifejezze együttérzését a párok iránt, lehetőséget adjon arra, hogy Krisztus elé vigyék a fájdalmukat, és Isten áldását kérjék. Ugyanakkor hangsúlyozza: az Egyház a spirituális és a biológiai dimenzió összekapcsolását szorgalmazza. Arról is beszél, hogy a gyermek Isten ajándéka, és az élet keletkezése mélységes titok. Vágyakozhatunk utána, előkészíthetjük az ajándék útját, de nem tekinthetünk rá úgy, mint a megszerezhető javak egyikére, és el kell fogadnunk, hogy az életben nem mindig tudjuk elérni, amit nagyon szeretnénk. Tegyük meg, amit lehet és amit szabad, de engedjük, hogy a gyermekáldás ajándék maradhasson, mondja, és hozzáteszi: A gyermektelenség meghívás is lehet arra, hogy Jézus beléphessen az életünkbe. Ez hiány, ez a seb, bár ijesztő és fájdalmas, lehetőséget adhat az élet más módon való továbbadására, a termékenység spirituális módon való megélésére.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .