Együttérzéssel a segítségre szorulók iránt

Fotó: Merényi Zita

 

A Szent Erzsébet Rózsája díjat Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át, Az Eucharisztia az Egyház életének forrása című pályázat díjait pedig Erdő Péter bíboros, prímástól és Veres Andrástól vehették át a kitüntetettek. A jótékonysági ünnepségen mások mellett részt vett Michael August Blume apostoli nuncius; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke; Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök; Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa; valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.
Veres András a köszöntőjében elmondta: a templom szakrális terében megrendezett díjátadás is azt hangsúlyozza, hogy Szent Erzsébetnek, a szolgáló és segítő szeretet példaképének követésében mennyire fontos a hitben való elkötelezettség. A megyéspüspök úgy fogalmazott, a történelem során soha nem sikerült az emberhez méltó élethez szükséges javak igazságos elosztása, és ez ma sem valósul meg a világban. Éppen emiatt ma is százezrek hagyják el otthonukat a jobb élet reményében. A főpásztor azonban úgy véli, az a helyénvaló, ha lehetőség szerint mind­annyian ott boldogulunk, ahova a gondviselés állított minket.
Veres András püspök beszélt arról is, hogy a nők hajlamosabbak empátiával odafordulni a segítségre szorulók felé, a férfiaknak nemritkán szükségük van arra, hogy másvalaki buzdítsa erre őket. Ám aki nyitott szemmel és befogadó szívvel jár a világban, az mindig megtalálja azokat, akiknek szeretetre és segítségre van szükségük – tette hozzá a főpásztor.
A Győri Egyházmegyei Karitász munkatársai először rászoruló embertársként találkoztak az idei kitüntetettel, Horváth Kálmánné Rózsikával. Hat évvel ezelőtt segítséget nyújtottak neki, s azóta – noha maga is nehézségekkel küzd – sokszorosan hálálta meg a tőlük kapott támogatást önkéntes munkával, számtalan apró figyelmességgel, törődéssel. Bármilyen fel­adat adódik, Rózsika lelkesen segíti a karitászt: kezdetben a ruhák és a tartós élelmiszerek válogatásában és osztásában vett részt és a segélyszervezet rendezvényein segédkezett. A Győri Egyházmegyei Karitász központjának 2015-ös létrejötte óta rendszeresen felkeresi az Apor Vilmos Házat, és segíti a megváltozott munkaképességűek tevékenységét. Az ő lelkében valóban szárba szökkent a krisztusi segítségnyújtás üzenete.
„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntéséről értesülve, amely szerint a Szent Erzsébet Rózsája díjat idén Horváth Kálmánnénak ítélik, rögtön eszembe jutott a Szentírásból Lukács evangéliuma 17. fejezetének 11–19. verse. Ez a tíz leprásról szóló történet, amely arra tanít minket, hogy kétezer évvel ezelőtt tíz emberből csupán egy jött vissza, hogy megköszönje a gyógyulását és hálával dicsőítse Istent. A Győrben és környékén élő, nálunk nyilvántartott több mint kétezer rászoruló családból Horváth Kálmánné Rózsika volt az az egy ember, aki nemcsak visszajött és megköszönte a segítséget, hanem ennél többet is tett: amikor egészségi állapota és ideje engedi, együtt dolgozik velünk, és lelkesíti azokat a munkatársakat, akiken fáradtság, csüggedtség lesz úrrá. Van értelme a krisztusi szeretet továbbadásának: bizonyítani tudjuk ezt Rózsika önkéntes munkája által is. Közvetített szeretetünk, mint az evangéliumi mag, jó földbe hullott, és egyre csak sokszorozódik, mind többekhez ér el” – mondta az ünnepségen Szabó György, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója.
Az MKPK idén ősszel, a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdetett fiataloknak Az Eucharisztia az Egyház életének forrása címmel. A pályázat célja az volt, hogy a résztvevők a képzőművészet és a fényképezés művészi eszközeivel bemutassák az Egyház legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget, valamint keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét.
A díjátadás előtt Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy a pályaműveket látva azt érezte, a fiatalok lelkét egyfajta sajátos bűvölet járta át. Az Eucharisztia ugyanis „elvarázsolja” azt, aki találkozik vele, ünneplése pedig azt, aki átéli. A templomnak is úgy kell az Oltáriszentség köré épülnie, hogy aki belép oda, azt varázslat kerítse hatalmába. Ezzel összefüggésben nyernek értelmet nehezen fenntartható, díszes templomaink is. A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő fiatalokat Magyarországról és a határon túlról is. Ez ugyancsak varázslatos eseménynek ígérkezik – mutatott rá a főpásztor.
A díjátadó est bevételét idén a Lea Otthon (családok átmeneti otthona) javára ajánlotta fel a püspöki kar. A Székesfehérvári Egyházmegye által fenntartott intézmény elsősorban az egyedülálló várandósokat, édesanyákat és kisgyermekeiket fogadja be. Egyszerre negyvenen tartózkodhatnak az otthonban, amely az ország bármely részéből befogadja a segítségre szorulókat. Az intézmény különleges szakmai programja és sokoldalú segítségnyújtása lehetővé teszi, hogy az anyák testi, lelki és szellemi téren is megerősödjenek, és alkalmassá váljanak az önálló életre, gyermekeik felnevelésére. Az intézményben végzett segítőmunka eredményeképpen a gyermekek kilencvenkilenc százaléka az otthonból való kikerülés után is az édesanyjával marad.
A díjátadón a Magnificat leánykar közreműködött, Szebel­lédi Valéria vezényletével.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .