Együtt az úton

Az utazás résztvevői maradandó lelki és szellemi élményekkel gazdagodtak a szentmisék, zsolozsmák, énekek, előadások által. Debrecenben Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök fogadta a csoportot; a vendégek a főpásztor vezetésével tekintették meg a Szent Anna-székesegyházat, majd a Déri Múzeumban megcsodálták Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, végül pedig a református nagytemplomot.
Ebéd után Nyírbátorba utaztak tovább, ahol szentmisén vettek részt a gótikus stílusú minorita templomban. Ezután Máriapócs Nemzeti Kegyhelyre látogattak, ahol
a közelmúltban átadott zarándokházban vacsoráztak. Nemzeti ünnepünkön, Kapisztrán Szent János emléknapján szentmisén vettek részt a kegytemplomban, a máriapócsi Könnyező Szűzanya ikonja előtt.
Útjuk következő állomása Nyíregyháza volt, ahol a ­Samassa József bíboros, egri érsek által 1904-ben építtetett Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat tekintették meg. Ezután Szocska A. Ábel püspök vezetésével a Szent Miklós görögkatolikus székesegyházban imádkoztak az egri vendégek, majd meglátogatták a püspöki hivatalt.
Az út Hajdúdorogon ért véget, ahol a Hajdúdorogi Főegyházmegye székesegyházát, a magyar görögkatolikusok főtemplomát tekintette meg a csoport, Dalanics Zoltán parókus avatott vezetésével.
Az út mottójául Szent Ágoston egy gondolatát választották: „A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.”

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .