Egységben a közös jövőért

Negyvennyolc évvel ezelőtt alakult meg az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). Kontinensünk társadalmi, vallási, kulturális és nyelvi tekintetben is igen tagolt. Európa több százmillió katolikusa azonban hite, történelmi küldetése és közös jövője szempontjából egységet alkot. Egymás jobb megismerése, a gondok és az örömök megbeszélése, a közös cselekvés és segítségnyújtás egyre összetettebb feladatot jelent a CCEE titkárságának és főként azoknak, akik e tevékenységek kommunikációjával foglalkoznak. Ezért is tartanak évente megrendezett tanácskozást a püspöki kari szóvivők és sajtóiroda-vezetők.
Az idei máltai konferencia központi témája a kríziskommunikáció volt, és a megbeszéléseken szervezeti kérdésekről, illetve a 2020-ban Budapesten tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is szó esett. Mindemellett jutott idő városnézésre.
Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnöke megnyitóbeszédében alapos és reális képet adott az Egyházat napjainkban érintő krízisekről (kiskorúak bántalmazása, migráció, értékvesztettség stb.), és az evangéliumi élet radikalitásának fontosságára hívta fel a sajtó képviselőinek figyelmét. Hangsúlyozta, hogy a krisztusi szeretet gyakorlása nélkül a Katolikus Egyház csupán a karitatív célokat megvalósító szervezetek egyike lenne.
A háromnapos konferencián Albánia, Anglia, Lengyelország és Magyarország képviselői beszámolót tartottak a kríziskommunikáció témakörében.
A konferencia utolsó napján Fábry Kornél NEK-főtitkár a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről tartott előadást, melynek végén a sajtóirodák vezetői közül többen jelentkeztek a kongresszusra, és jelezték csatlakozási szándékukat a június 22-én, úrnapja előestéjén tartott, világméretű szentségimádási lánchoz.
A találkozó Charles J. Scicluna máltai érsek áldásával zárult. A főpásztor hangsúlyozta: igen fontos misszióval térnek haza a média munkatársai. Küldetésük teljesítéséhez biztosnak kell lenniük Krisztus igazságában, aki sohasem félt szót emelni, tudott konfrontálódni is, ha kellett, de mindenekelőtt hűséges volt Isten akaratához – mondta Scicluna érsek.

Forrás és fotó: IEC2020.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .