Egymásra figyelünk

„Ismerve mozgalmunk papjait, tudtuk, hogy a kommunikáció, a közvetlenség nem jelent nehézséget számukra. Örömmel fordultak egymás felé, és mind a kiscsoportos beszélgetéseknek, mind a nyílt megosztásnak csak az idő szabott határt – meséli Szirmai Béla és Kati, akik Varga János atyával a Házas Hétvége mozgalom nemzeti felelősei. – Szerettük volna kifejezni megbecsülésünket, és odafigyelni rájuk, hogy kimondhassák örömeiket, gondjaikat, észrevételeiket. Egyik papunk így írt a találkozóról: »Nagyon köszönöm, hogy gondoltatok ránk! Nagy élmény volt ilyen bensőségesen találkozni a paptestvérekkel. Külön ajándék, hogy a Kárpát-medencéből mindenhonnan érkeztek atyák, s mindez Kis Szent Teréz ünnepén!«”

A nap tervezett témakörei a következők voltak: a hivatás, a közösség, a Házas Hétvége mozgalom jövője, a plébániai élet és a missziós tevékenység lehetőségei, távlatai. A találkozó összegzését és értékelését hamarosan elvégzik, és az eredményeket továbbadják a mozgalom vezetőinek.


A mozgalomhoz Magyarországon és határainkon túl is sok kis közösség tartozik, melyek mind ugyanazon elv alapján működnek. Ha csak lehet, mindenhol „eklezsiális teamek” (egy atya és egy házaspár) vezetik a csoportokat. A három emberből álló egység ahhoz hasonlít, ahogyan Aquila és Priscilla éltek Pál apostollal. A házaspárok segítenek a helyi, plébániai életben (jegyesoktatás, katekumenképzés stb.), az atya pedig részt vesz a házas hétvégés csoporttalálkozókon, és jelen van a családok életében: kereszteli, esketi, bérmálja a családtagokat, lelkivezetést vállal, együtt imádkozik a házaspárokkal.

Bíró László püspök az atyákhoz intézett beszédében úgy fogalmazott, hogy mindkét szentség ugyanarra vállalkozik: „megjeleníteni Krisztus szeretetét. A Házas Hétvégében ők töltekeznek belőlünk, és mi töltekezünk belőlük. A papok imádkoznak a családokért, és a családok kell hogy imádkozzanak a papokért, papi hivatásokért” – fogalmazott a családreferens püspök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .